Centenarul muzical sărbătorit la Sibiu

Centenarul muzical sărbătorit la Sibiu


Text

Centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) va fi sărbătorit la Sibiu, marți 24 noiembrie 2020. Totul se va întâmpla pe scena Sălii Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu prin intermediul recitalului susținut de cvartetul brașovean Gaudeamus. Evenimentul va fi transmis online, în direct, cu începere de la ora 19.
 
Cu doar o săptămânăînainte de Ziua Națională a României și la exact doi ani de la Centenarul Marii Uniri, Sibiul este gazda unui centenar muzical: 100 de ani de la nașterea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR).  
Înființatăîn 1920 și avându-l ca președinte pe marele compozitor George Enescu, Societatea Compozitorilor din România, a continuat să existe sub această denumire pânăîn 1948. Din anul 1949, ea s-a transformat in Uniunea Compozitorilor din Romania, având ca principal rol gestiunea drepturilor de autor de opere muzicale.
Pentru a marca această aniversare, Filarmonica de Stat Sibiu în parteneriat cu Institutul Cultural Român și UCMR-ADA, organizează un recital cameral susținut de cvartetul brașovean Gaudeamus.
Cei partru muzicieni au susţinut o bogată activitate concertistică în numeroase oraşe din Europa și Asia. Membrii cvartetului s-au perfecţionat la cursuri de măiestrie din Marea Britanie cu profesorul Hugh Maguire şi membrii Cvartetului „Alban Berg”, la Salzburg cu profesorul Walter Levin, membru al Cvartetului „La Salle” şi la Londra cu membrii Cvartetului „Amadeus”. În anii 1997 şi 1998 Cvartetul „Gaudeamus” este invitat în calitate de „cvartet în rezidenţă” să concerteze la Jubilee Hall din Aldeburgh, Marea Britanie.
Pentru concertul de la Sibiu, programul a fost alcătuit în totalitate din lucrări ale compozitorilor români, încununând astfel o sărbătoare a muzicii românești actuale....

Concertul va fi transmis online pe pagina de Facebook, canalul de Youtube și aplicația Filarmonicii de Stat Sibiu, marți 24 noiembrie 2020, cu începere de la ora 19.
 
Concertul cvartetului Gaudeamus este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Evenimentele organizate de Filarmonica Sibiu sunt realizate cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.
 
asCULTă:
Adrian Iorgulescu - Cvartet de coarde
Adrian Pop - Cvartet de coarde
Dan Dediu - Cvartet de coarde nr.6
Roman Vlad - Ecouri îngemănate II
Ulpiu Vlad - Rezonanțe pe fond galben III, pentru vioară și violoncel
 
Până ne vom reîntâlni, stați acasă și urmați îndemnul experților! 
Vom trece peste asta împreună... Noi, expertul dumneavoastră muzical, vă vom fi alături în fiecare zi!
 
follow us on:
www.facebook.com/FilarmonicaSibiu
www.youtube.com/ Filarmonica Sibiu
www.instagram.com/filarmonicasibiu
www.tiktok.com/FilarmonicaSibiu
Aplicația Filarmonica Sibiu (App Store și Google Play)

Alte sugestii

"Până în ultima clipă am crezut că vom putea susține acest concert pentru dumneavoastră"
Solidaritate în vremuri de restriște
"La ceas de Carnaval!" (Cronică de Aurora Oprea, leaderstalk.ro)
Ioana Turcu și flautul fermecat
Harpista Adriana Cazacu, o prezență încântătoare pe scena Filarmonicii de Stat Sibiu