Winterreise

Winterreise


Bilete:

30 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari)

Gazdă:


Strada Cetății 3-5, Sibiu 550160, Romania

Data și ora:

Despre

Filarmonica de Stat Sibiu, în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac, vă invită la recitalul cameral

Die Winterreise. Medalion Franz SCHUBERT

sâmbătă, 28 ianuarie 2023, ora 19.00, Sala Thalia 
 
O călătorie printre (ceea ce ar trebui să fie) zăpezile timpurilor noastre. Două personalități muzicale remarcabile – Oliver Welter, chitarist și vocalist, și Clara Frühstück, pianistă și artistă sonoră – combină muzica pop, armoniile clasice și sonoritățile experimentale într-o reinterpretare poetică, dar plină de curaj, a celebrului ciclu de lieduri „Winterreise/Călătorie de iarnă” de Franz Schubert. Această producție care a avut premiera la faimosul Burgtheater din Viena, este prezentată în România la invitația Filarmonicii de Stat Sibiu și a Forumului Cultural Austriac București.

***

Franz Schubert (1797-1828) termină de compus „Winterreise” în toamna lui 1827, cu un an înaintea morții sale la doar 31 de ani. Lucrarea, care reunește 24 de lieduri pentru tenor și pian pe versurile poetului Wilhelm Müller, este considerată de către specialiști drept unul dintre cele mai frumoase cicluri romantice de astfel de cântece ale lumii. Intenția lui Oliver Welter și a Clarei Frühstück nu este nicidecum de a realiza o replică în sens clasic a capodoperei lui Schubert. Cei doi artiști își însușesc sensurile muzicale și literare ale „Călătoriei de iarnă” pe care le reinterpretează în cel mai contemporan mod cu putință. Cu pasiune și o înțelegere profundă a muzicii experimentale, duo-ul scoate la iveală esența acestor cântece de o frumusețe stranie. Liedurile lui Schubert și Müller devin cântecele lui Welter și Frühstück. „Astfel, „Winterreise” nu este doar o călătorie spre amurgul existenței umane, ci și spre cel al pop-rock-ului”, spun cei doi artiști.
Rezultatul este „șocant de bun”, după cum aprecia Fritz Ostermayer și alți confrați critici muzicali austrieci entuziaști după premiera din 2021 de la Burgtheater/Akademietheater din Viena, la invitația directorului instituției Martin Kušej.

***

Oliver Welter trăiește și lucrează la Viena și Innsbruck. Începând cu anii '90, s-a făcut remarcat pe scenele pop din Europa Centrală ca interpret și compozitor. În calitate de solist al trupei Naked Lunch, a lansat numeroase discuri foarte bine primite de presa internațională și a efectuat turnee în Europa, America de Nord și Asia. Oliver Welter este și compozitor de muzică de teatru (Volkstheater Wien, Schauspielhaus Düsseldorf etc.), film și televiziune. De câțiva ani lucrează cu succes și ca actor, autor independent și regizor de teatru.

Clara Frühstück trăiește și lucrează la Viena și Frankfurt. A studiat pian, muzică de cameră și dramaturgie aplicată la Universitățile de Muzică și Artele Spectacolului din Viena și Graz, la Hanns Eisler Hochschule din Berlin, precum și la Escuela Superior Reina Sofia din Madrid. Pe lângă muzica clasică și diversele sale colaborări cu muzicieni și compozitori contemporani, Clara Frühstück experimentează diverse alte forme de artă. Ca urmare, dezvoltă concepte extravagante care permit o abordare relaxată a muzicii, care se adresează unui public cât mai divers. 

Fotografii