Virineia Pîrnău, vocea Concertului de Crăciun


Câștigătoarea Galei-concurs de Operă din cadrul Sibiu Opera Festival 2021, soprana Virineia Pîrnău este vocea de aur a Concertului de Crăciun pe care Filarmonica de Stat Sibiu îl va susține la Sibiu și Blaj.

Virineia Pîrnău, originară din Orhei, Republica Moldova, a început studiul muzicii la vârsta de 8 ani, la școala de muzică, specializându-se apoi în canto și dirijat coral.
În 2012, devine eleva Colegiului de Muzică "Ștefan Neaga", continuând specializarea în dirijat coral și canto, la clasa profesorului Vladimir Vichilu. În această perioadă, Virineia câștigă diverse premii la competiții naționale și internaționale dintre care menționăm Premiul I la Festivalul de Muzică Clasică ,,Music – identity among young people” (2014, Cernăuți, Ucraina), Premiul II la Concursul Național de Canto „Achim Stoia” (2015, Iași, România), Premiul II la Concursul Național de Canto „Emanuel Elenescu” (2015, Piatra Neamț, România) sau Primul Premiu la „Victoria 70”, eveniment dedicat cântecelor lirice naționale (2015, Chișinău, Republica Moldova).
În 2016, devine studentă a Universității Naționale de Muzică din București, iar din 2020 este masterand la aceeași universitate, la clasa de canto a sopranei Iulia Isaev. Până în prezent, soprana Virineia Pîrnău a susținut diverse concerte în săli de prestigiu din București, precum Ateneul Român și Palatul Suțu. În 2017, participă la Festivalul Operei Independente din Iași unde interpretează un rol în opera "L'elisir d'amore" de Gaetano Donizetti, regizată de Ştefan Neagrău. În vara lui 2019 participă la Art Song Competition of the International Excellence Training Program for the performing arts „Succes”, evenmiment în care are ocazia să lucreze în cadrul a diferite masterclassuri cu Eleonora Pacetti, Larisa Ghergieva, John Allison, Boiko Țvetanov.  
În noiembrie 2019, participă la concertul „In memoriam Vladimir Vichilu”, fostul ei profesor, alături de  Orchestra Operei Naționale „Maria Bieșu” susținut în renumita Sală a Orgii din Chișinău, dirijor Nicolae Dohotaru.
Între 24 iulie și 9 august 2021, participă la masterclassul organizat de Academia IconArts, lucrând cu Aura Twarowska, Cristian Hodrea și Veronica Anușca. A susținut astfel un concert alături de colegii și profesorii de la masterclass în biserica fortificată din Biertan. 

La Sibiu, între 20 și 26 septembrie 2021, Virineia s-a numărat printre tinerii selectați să participe în proiectul Take an Opera Break, din cadrul Sibiu Opera Festival. În 26 septembrie, proiectul Take an Opera Break s-a încheiat cu o Gală – concurs de Operă, în care tinerii interpreți au avut ocazia să cânte acompaniați de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, sub bagheta maestrului Vlad Conta. Ultima realizare a sopranei este un recital de cântece rusești, susținut alături de pianista Ioana Demetra Gîrleanu Russian House în București.  

Din 2018 până în prezent, Virineia Pîrnău a obținut numeroase premii în România și a participat la proiecte internaționale precum Academia IconArts și Concursul de canto „Georges Enesco” de la Paris. 

Alte sugestii

Dirijoarea Simona Strungaru, alături de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu și trupa byron într-un proiect care sfidează limitele!
Un ultim omagiu maestrului Ovidiu Dan Chirilă
Concert Mădălina Pavăl Live Orchestra la Deva
“Free Inside - African-American Stories” la “Concerte pe Acoperiș”
Concursul Festival Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch” 2022 și-a desemnat câștigătorii