Violonista Anna Țifu și orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu cântă la Sibiu și Brașov

Violonista Anna Țifu și orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu cântă la Sibiu și Brașov


Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va concerta pentru prima dată alături de Anna Țifu, una dintre cele mai apreciate violoniste la nivel mondial. Cu această ocazie, publicul are ocazia să asculte o vioară Stradivarius construită în 1716.

Joi, 9 iunie, de la orele 19.00, la Sala Thalia, publicul meloman este invitat la concertul simfonic susținut de orchestra sibiană și solista Anna Țifu - vioară. La pupitru se va afla dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.
asCULTă:
  • Ludwig van Beethoven - Concertul în re major op. 61 pentru vioară și orchestră
  • Jean Sibelius - Simfonia nr. 2 în re major, Op. 43 “Finlanda”
„Iubesc foarte mult această țară minunată, pentru că sunt pe jumătate româncă - tatăl meu este din Timișoara - și îmi face mare plăcere să fiu aici și să cânt concertul de Beethoven pentru prima dată cu Filarmonica de Stat din Sibiu și Cristian Lupeș, aceasta este una dintre lucrările mele preferate. Îmi place foarte mult Sibiul, cred că este un oraș foarte, foarte frumos. Pentru mine, fiecare concert este dificil, pentru că sunt o persoană foarte emotivă, mai ales că mă aflu aici, în țara mea, de care mă leagă amintiri fantastice. Darul pe care-l pot oferi publicului este să fiu eu însămi și sper să-mi pot comunica sentimentele către public, prin muzică. Sper că va fi un concert pe placul tuturor! Trăim vremuri foarte dificile, din păcate. Cred că muzica este singura limbă pe care o pot înțelege toți oamenii și care ne poate aduce pe toți împreună. Fără război, doar muzică!”, a mărturisit Anna Țifu.
 
Câștigătoare a Concursului Internațional "George Enescu", în 2007, Anna Țifu este considerată una dintre cele mai importante violoniste ale generației sale. Născută la Cagliari, Anna a început studiul viorii la vârsta de 6 ani, sub îndrumarea tatălui său, iar la 8 ani a început să cânte în public și a obținut primele sale premii. De atunci, a concertat alături de multe dintre cele mai valoroase orchestre și ansambluri camerale din lume, între care amintim: Orchestra Nazionale di Santa Cecilia, Orchestra Nazionale della RAI di Torino, Orchestra della Fondazione Arena di Verona, Orchestra del Teatro Carlo Felice di Genova, Orchestra Filarmonica Arturo Toscanini, Orchestra Haydn di Bolzano e Trento, Orchestra del Teatro La Fenice di Venezia, Orchestra "Simòn Bòlivar" din Venezuela, Stuttgarter Philarmoniker, Dortmunder Philharmoniker, Orchestra Filarmonicii "George Enescu" și Orchestra Radio București, Orchestra de Cameră Lituaniană, Munich Chamber Orchestra, KZN Philarmonic Durban, soliștii Filarmonicii Israeliene, Orchestra de cameră din Praga, Orchestra Filarmonicii din Qatar. A colaborat cu dirijori precum: Yuri Temirkanov, Gustavo Dudamel, Diego Matheuz, David Afkham, Juraj Valcuha, Mikko Franck, John Axelrod, Christoph Poppen, Justus Frantz, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Sergiu Commissiona, Lü Jia, Giampaolo Bisanti, Julian Kovatchev, Hubert Soudant, Gèrard Korsten, Gabor Ötvös.

Dirijorul Cristian Lupeș, personalitate culturală multidisciplinară, este cunoscut pentru activitatea artistică revoluționară și pentru proiectele culturale create și manageriate de-a lungul timpului. Din august 2019, este managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Biletele pentru concertul simfonic de joi, 9 iunie, sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (de luni până joi, orele 10:00-12:00 și 13:00-16:00), precum și online pe www.iabilet.ro, la prețul de 40 lei - acces general. Pentru elevi, studenți și pensionari, se acordă o reducere de 50 %.
 
Schimb de orchestre
 
Vineri, 10 iunie, de la ora 19.00, orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu și solista Anna Țifu vor susține un concert la Filarmonica Brașov. „Nu am mai cântat niciodată la Brașov, am fost doar în vizită, e o mare bucurie pentru mine să cânt pentru prima dată în Brașov și am văzut pe internet Sala Patria - pare o sală minunată, sper că are și o bună acustică", spune Anna Țifu.
 
În același timp, pe scena Sălii Thalia se va afla orchestra Filarmonicii Brașov și solista Maja Bogdanović – violoncel. Programul concertului include: George Gershwin - Let ‘Em Eat Cake: Overture (arr. Don Rose), Samuel Barber - Adagio for Strings, Antonín Dvořák - Concerto for Cello and Orchestra in b minor, op. 104. Dirijorul Daniel Spaw a colaborat cu Hofer Symphoniker, Bruckner Orchester Linz, Orchestra Simfonică Göttinger, Bergische Symphoniker, Staatsphilharmonie Koblenz, Orchestra de Cameră Rusă din Sankt Petersburg și Concerto con Anima (Germania). La doar 37 de ani, Daniel Spaw a dirijat deja aproximativ 50 de producții scenice. Din anul 2020, este director muzical general și director artistic al Orchestrei Filarmonice din Bad Reichenhall (Germania). Biletele pentru acest concert sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (de luni până joi, orele 10:00-12:00 și 13:00-16:00), precum și online pe www.iabilet.ro, la prețul de 40 lei - acces general. Pentru elevi, studenți și pensionari, se acordă o reducere de 50 %.

***
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.
---

Alte sugestii

Händel și Ravel sub bagheta dirijorului Daniel Manasi
"Şcoala Altfel" la Filarmonică
Dirijorul Jordi Mora și solistul Jan Sekaci, invitații concertului de joi
“Mozart și profesorii săi” în Salonul de Muzică al baronului Brukenthal
Câștigătorul Concursului Enescu, Valentin Șerban, în concert la Filarmonica Sibiu