Un ultim omagiu maestrului Valentin Gheorghiu

Un ultim omagiu maestrului Valentin Gheorghiu


Filarmonica de Stat Sibiu își exprimă regretul profund la despărțirea de maestrul Valentin Gheorghiu (21 martie 1928 - 17 iulie 2023), de care ne leagă o prietenie privilegiată.

"Pianist, profesor și compozitor, membru al Academiei Române din 2014, pianist concertist cu o intensă activitate, un mare admirator și continuator al legendarului Dinu Lipatti, Valentin Gheorghiu ne-a onorat în numeroase rânduri, în calitate de solist sau membru al juriului Concursului-Festival Internațional „Carl Filtsch”. Îi vom purta mereu un profund respect, atât pentru caracterul său ireproșabil, cât și pentru calitățile profesionale impresionante, evidențiate de-a lungul anilor în nenumărate colaborări", a declarat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

În primăvara acestui an, Filarmonica de Stat Sibiu i-a dedicat un program simfonic la împlinirea venerabilei vârste de 95 de ani și a interpretat Concertul pentru pian și orchestră în La major, compoziția despre care distinsul Valentin Gheorghiu mărturisea că este cea mai apropiată sufletului său. 

„Ai putea considera că noi suntem niște sacerdoți care fac o slujbă pentru muzică. Pentru că muzica poate fi o religie, ea se adresează direct interiorului”, spunea domnia sa.

Drum lin, maestre!

Alte sugestii

Primul balet românesc și "O noapte furtunoasă" - de 1 Decembrie, la Filarmonica Sibiu
“Povestea soldatului” la Sibiu
Progrese în procesul de negociere a contractului colectiv de muncă
Brave New Music 2023: O călătorie spre alte dimensiuni spațio-temporale
Brave New Music 2023: Noua generație de compozitori români, promovată la Filarmonica Sibiu