Valentin Șerban, solistul primului concert din 2022 al Filarmonicii de Stat Sibiu


Primul concert simfonic al anului 2022 la Filarmonica de Stat Sibiu îl va avea ca solist pe  violonistul Valentin Șerban.

În vârstă de 31 de ani, Valentin Șerban este câștigătorul marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu (ediția 2020/21), după o finală în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, la Ateneul Român, și a ridicat publicul în picioare.

Artistul a obținut diploma de licență la Universitatea Transilvania din Brașov și a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. A concertat în România, Franța, Germania, Austria și Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret.

A început să studieze vioara la vârsta de 7 ani, în orașul său natal, Brașov. La începutul educației sale muzicale, Valentin Șerban a luat lecții și a participat la masterclassuri cu violoniști precum Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi, Maestro Ştefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski, Maestro Ilarion Ionescu-Galaţi, Silvia Marcovici, Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Adam Han-Gorski, Arlette Bonamy, Alexandru Tomescu. 

Este câștigătorul unor concursuri naționale și internaționale de vioară, cum ar fi: Concursul Internațional "Andrea Postacchini" (Italia), Concursul Național "Mihai Jora" (România), Concursul Internațional "Ștefan Ruha" (România), Concursul Internațional "În Memoria lui Enescu" (România).

A cântat în săli faimoase de concerte cum ar fi Grande Salle Pierre BoulezPhilharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth Hall în Antwerp, Ateneul Român, Opéra de Dijon, Le Volcan în Le Havre etc. și a fost pe aceeași scenă cu muzicieni renumiți, precum Alina Pogotskina, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Claudio Bohorquez, Viviane Hagner, Diana Ketler, Răzvan Popovici, Aimo Pagin, Vladimir Mendelssohn, Philippe Graffin, Marius Ungureanu.

Pe Valentin Șerban îl veți putea cunoaște joi, 13 ianuarie 2022, ora 19.00, la Sala Thalia. Concertul simfonic va fi dirijat de Paweł Kapuła. În program: Piotr Ilici Ceaikovski - Concertul în re major op.35 pentru vioară și orchestră, Johannes Brahms - Simfonia a II-a în re major op.73.

Alte sugestii

Recital de pian Alexandru Manolache, la Sala Oglinzilor, în cadrul Astra Film Festival
Marin Cazacu şi Violoncellissimo deschid turneul "Clasic la puterea a treia" - "Euforica", pe 30 septembrie
O mie de elevi din Sibiu și Cisnădie au participat la primele concerte educative din anul școlar 2022/2023
Filarmonica de Stat Sibiu pune în vânzare pachete de bilete pentru primul trimestru al noii stagiuni
Antonia Beteag și Andrei Manea vor fi vedetele Concertului de Crăciun de la Sibiu