Moștenirea lui Porumbescu. Romania Universalis – ediția a V-a

Moștenirea lui Porumbescu. Romania Universalis – ediția a V-a


170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu celebrați printr-un proiect cultural complex, care include recitaluri camerale, conferințe pe teme legate de biografia compozitorului și lansări de filme.
 
Violonista DIANA JIPA și pianistul ȘTEFAN DONIGA vor susține în data de 31 octombrie 2023, de la ora 19.00, un recital cameral la Filarmonica de Stat Sibiu, recital inclus cadrul unui turneu național dedicat împlinirii a 170 de ani de la nașterea uneia dintre personalitățile marcante ale muzicii românești: Ciprian Porumbescu. Cei doi interpreți vor prezenta publicului din 10 orașe din România precum și celor care le sunt alături deja de mai bine de 3 ani în mediul online, o serie de evenimente care urmăresc influența creației acestui veșnic tânăr compozitor romantic asupra gândirii muzicale din spațiul românesc și transformarea filonului liric atât de caracteristic într-o veritabilă coordonată de marcă a muzicii autohtone.
Bilete

Sub titlul MOȘTENIREA LUI PORUMBESCU va avea astfel loc un nou turneu de recitaluri înscris în seria ROMANIA UNIVERSALIS, ajuns deja la a cincea ediție, turneu în cadrul căruia fiecare moment muzical va fi precedat de câte o prelegere-conferință pe tema vieții și activității compozitorului. De asemenea, în fiecare dintre zilele în care vor avea loc evenimentele amintite, pe paginile online ale celor doi artiști și ale partenerilor proiectului va fi lansat câte un videoclip al fiecăreia dintre cele 10 creații muzicale incluse în program. În același timp, proiectul presupune lansarea paginii web www.porumbescu170.ro, un spațiu virtual în care vor fi prezentate ample materiale documentare realizate și structurate de Prof. Gabriela Gîrmacea – autoare a numeroase biografii ale unor personalități ale culturii și artei românești.
 
Proiectul „MOȘTENIREA LUI PORUMBESCU – ROMANIA UNIVERSALIS ediția a V-a” este organizat de Asociația Culturală INNOVARTE cu finanțarea Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară și cu valorosul parteneriat al postului Radio România Muzical, al Universității Naționale de Muzică din București și al instituțiilor care găzduiesc evenimentele incluse în program: Filarmonica de Stat Oradea, Muzeul de Istorie și Artă a Județului Sălaj, Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Teatrul de Artă Deva, Filarmonica de Stat din Sibiu, Centrul pentru Cultruă Arcuș, Școala Gimnazială de Muzică „Victor Karpis” din Giurgiu, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” din Buzău, Școala Populară de Arte și Meserii „Vespasian Lungu” din Brăila și Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani.

Alte sugestii

Regal violonistic pentru publicul sibian
Muzica își găsește loc spre inimile noastre, în ciuda tuturor piedicilor!
Incursiune în muzica secolului XX
Concert simfonic anulat din cauza Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Sibiu
Stradivarius vs. Guarneri. „Duelul viorilor” are un singur câștigător – publicul sibian!