Maestrul Mihail Agafița dirijează la Sibiu

Maestrul Mihail Agafița dirijează la Sibiu


Maestrul Mihail Agafiţa va dirija concertul simfonic de joi, 24 februarie, al Filarmonicii de Stat Sibiu.

Mihail Agafiţa este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 30 ani, peste 800 concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Italia, Polonia, Cehia, Ucraina şi Belarus, precum și diverse turnee in Germania, Danemarca, Grecia, Elveția și Portugalia.
Printre orchestrele pe care le-a condus se numără: Orchestra Filarmonicii din Moscova, Filarmonica “George Enescu” din Bucureşti, Orchestra Naţională Radio Bucureşti; Filarmonicile Naţionale a Republicii Belarus din Minsk şi a Republicii Moldova; Filarmonicile din Cluj; Iaşi; Târgu Mureş; Oradea; Braşov; Sibiu; Bacău; Ploieşti; Craiova; Botoşani; Satu Mare; Orquesta de Extremadura (Spania); Pori Sinfonietta (Finlanda), Opera i Filharmonia Podlaska din Bialystok și Orchestra de cameră din Elblag (Polonia); Filarmonica din Voronezh (Rusia); Owensboro Symphony, Great Falls Symphony şi Ohio University Symphony Orchestra (SUA); Baletul de Stat pe Ghiaţă din St. Petersburg (Rusia); Teatrele de Operă şi Balet din Chişinău; Harkov şi Dnepropetrovsk (Ukraina) şi multe alte colective artistice.  
Născut în 1973, în Republica Moldova, Mihail Agafiţa studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de dirijat al distinsului profesor Dumitru Goia sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală-Dirijat orchestră. În anii 2005 –  2007 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău. 
Din 2004, deţine funcţia de Dirijor Permanent al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din anul 2013 obţine prestigioasa poziţie de Prim Dirijor şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice din cadrul aceleeaşi instituţii.
Între anii 2009 – 2013 este Dirijor Permanent al Filarmonicii “Transilvania” din Cluj.   
Mihail Agafiţa participă la prestigioase festivaluri internaţionale de muzică, unde prestaţia sa dirijorală este întâmpinată cu entuziasm de public şi apreciată la superlativ de către mass-media. Printre personalităţile de renume cu care a colaborat se numără Robert Levin, Leontina Văduva, Dana Borşan, Cristina Anghelescu, Valentin Gheorghiu, Alexander Paley, Csiky Boldizsar, Şerban Lupu, Gabriel Croitoru, Stefan Milenkovich, Alexandru Tomescu, Ashot Khachatourian, Liviu Prunaru, David Grimal, Remus Azoiţei, Florin Croitoru, Perényi Miklós, Georgeta Stoleriu, Anatoly Krastev, Dieter Flury, Philippe Cuper, Alexei Nabiulin, Anton Niculescu, Mihai Ungureanu, Viniciu Moroianu, Maria Bieşu, Mihai Muntean, Marko Ylönen,  Ilian Gârneţ, Patricia Kopatchinskaja, Valentina Naforniţă, Radu Marian, Răzvan Suma, Alexandra Conunova, Jean-François Antonioli, Balint Janos, Mark Drobinsky, Florin Ionescu Galaţi, Boris Andrianov, Daniel Podlovschi, Vlad Dimulescu, Thomas Pandolfi, Marjorie Bagley, Isabel Pantoja, Andrei Jilihovschi, Gintaras Janusevicius, Lorene de Ratuld, Antal Zalai, Daniel Goiți ş. a.  
Colaborarea sa cu celebra cântăreaţă spaniolă Isabel Pantoja, cu care a susţinut concerte în marile oraşe ale Spaniei, printre care se remarcă trei concerte în prestigioasa sală Palau de la Música din Barselona, reprezintă un punct de reper in activitatea sa profesională. Înregistrările din aceste concerte au fost lansate ulterior sub formă de CD si DVD (Sony).
Momente inedite ale carierei sale le constituie colaborarea cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, precum şi evoluţia in cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu” (Bucureşti, 2011) la pupitrul Filarmonicii “Transilvania” din Cluj. Remarcabilă a fost și lansarea ideii de a extinde acest prestigios Festival în Republica Moldova, precum și realizarea acesteia prin concertele de la Chișinău în anii 2017 și 2019. Importante de asemenea au fost şi colaborările cu Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, RTV Slovenia Symphony Orchestra  din Ljubljana, dar și multe alte realizări însemnate. 
Din anul 2010 Mihail Agafiţa devine membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.
Repertoriul său impresionant conţine creaţii muzicale de diverse genuri şi stiluri de la preclasic la contemporan, printre care şi lucrări în primă audiţie.  
Încă de la debutul carierei sale dirijorale, Mihail Agafiţa a fost apreciat pentru personalitatea şi talentul său artistic, pentru forţa şi sensibilitatea interpretării operelor muzicale, precum şi pentru tehnica dirijorală impecabilă care i-a permis reproducerea fidelă a particularităţilor stilistice inerente fiecărei creaţii abordate. 
În anul 2016, prin decret prezidenţial a fost desemnat cu cel mai înalt titlu onorific al Republicii Moldova în domeniul culturii – „Artist al Poporului”, pentru performanţe remarcabile și prestație scenică extraordinară.
Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale şi activitate concertistică intensă, prin decret prezidenţial (în anul 2010, Republica Moldova), dirijorului Mihail Agafiţa, i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”.
În februarie 2012, în semn de apreciere pentru merite deosebite şi pentru contribuţia adusă scenei lirice, Opera Naţională Română din Cluj i-a conferit trofeul “Lya Hubic”, iar în ianuarie 2016, Ministerul Culturii al Republicii Moldova i-a acordat maestrului premiul "Gavriil Musicescu" pentru contribuție excepșională la promovarea creației simfonice și prestație deosebită în spectacole de excepție.
În februarie 2018, prestigioasa revistă VIP Magazin, în urma unui voting public online, i-a oferit titlul onorific ”Omul Anului 2017” la categoria Cultură, pentru succese remarcabile și profesionalism.
În luna mai 2019, i s-a conferit titlul onorific "Cetățean de Onoare a raionului Călărași" în semn de înaltă apreciere, și recunoștință pentru activitatea prodigioasă în valorificarea patrimoniului cultural, precum și pentru contribuții meritorii în promovarea creației simfonice și prestație deosebită în spectacole de excepție.
În decembrie 2020, i s-a acordat Premiul pentru Excelență în Artă TVR Moldova pentru consolidarea spațiului cultural comun și contribuție la promovarea artei muzicale pe ambele maluri ale Prutului.
În octombrie 2021, Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova i-a conferit Premiul de Excelență pentru performanță în Arta Dirijorală.
În ianuarie 2022, postul de televiziune Jurnal TV, în cadrul emisiunii ”Vânturile, valurile”, i-a acordat Premiul pentru Muzică, Omul Anului 2021 și trofeul Gânditorul de la Hamangia.

Alte sugestii

Muzica merge mai departe!
Două concerte și o singură grevă
Ștefan Cazacu, nominalizat la Premiul pentru muzică oferit de Radio România Cultural
Primăvară muzicală
SAIFS încalcă dreptul la muncă al angajaților care nu fac parte din sindicat și obstrucționează, din nou, organizarea concertului simfonic!