Händel și Ravel sub bagheta dirijorului Daniel Manasi

Händel și Ravel sub bagheta dirijorului Daniel Manasi


Proiectul "Camerele Sibiului", lansat de Filarmonica de Stat Sibiu în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, continuă, pe 26 aprilie, cu un concert în Salonul de Muzică al Palatului Brukenthal. Sub conducerea dirijorului Daniel Manasi, orchestra sibiană va interpreta “Muzica Apelor” de Georg Friedrich Händel.
 
Prima parte a zilei de vineri este rezervată concertelor educative. De la orele 10.00 și orele 11.00, la Sala Thalia, cei mici vor asculta “Mama mea, Gâsca” (“Ma Mère l'Oye”) de Maurice Ravel, la 114 ani de la premiera variantei inițiale pentru pian la patru mâini (1910) și la 113 ani de la orchestrarea lucrării. În același an, 1911, în care a orchestrat varianta dedicată inițial pianului, Ravel a avut inspirația de a o dezvolta și mai mult. Mai precis, a transformat-o în balet.
 
La pupitru se va afla dirijorul Daniel Manasi, iar în ipostaza de narator o vom regăsi pe actrița Oana Brânzan. Participarea se face pe baza rezervării la telefon 0735566486. În acest moment, mai sunt disponibile bilete pentru reprezentația de la ora 11.00.
 
La ora 18.00, în Salonul de Muzică al Muzeului Brukenthal, prinde viață una din capodoperele muzicii baroce: „Muzica Apelor” HWV 348-350 de Georg Friedrich Händel. 
 
„Muzica Apelor” a fost special scrisă pentru a fi interpretată în aer liber, ceea ce a presupus o orchestră formată din instrumente de coarde și un număr ridicat de instrumente de suflat pentru acea vreme. Un alt aspect care merită subliniat îl reprezintă folosirea cornilor pentru prima dată în muzica cultă engleză.
 
Este o lucrare reprezentativă a lui G.F. Händel și trebuie să spunem că prima sa versiune a fost interpretată în premieră, în 1717, la cererea regelui George I al Marii Britanii, într-un cadru neconvențional: pe râul Tamisa. Cotidianul „The Daily Courant” din 17 iulie 1717 consemna: „Miercuri seara, pe la ora opt, Regele a pornit de la Whitehall într-o barcă deschisă (...) Au mai participat și multe alte bărci transportând oameni de rang înalt; numărul bărcilor era atât de mare, încât întregul râu s-a acoperit. Într-o navă furnizată de Primăria Londrei cânta orchestra la 50 de instrumente de tot felul. Tot drumul de la Lambeth (în timp ce bărcile au plutit în virtutea curentului fără vâslit, până la Chelsea) au cântat cele mai frumoase simfonii, compuse special pentru ocazie de domnul Haendel. Ele i-au plăcut atât de mult Majestății Sale, încât le-au repetat de trei ori pe drum până acolo și înapoi.”
 
Accesul se face în baza biletelor în valoare de 20 lei, puse în vânzare la casieria muzeului. Capacitatea sălii este de 50 de locuri.
 
Daniel Manasi este concertmaestru al Orchestrei de Cameră a Radiodifuziunii Române. Ca dirijor, a susținut concerte în București - la Radiodifuziunea Română -, la Filarmonicile din Sibiu, Bacău, Craiova, Ploiești, Târgu Mureș, Oradea, Botoșani, Râmnicu-Vâlcea, Chișinău, Vidin, Shumen, Macao. De asemenea, în calitate de violonist-solist, a apărut pe scene din Iași, Bacău, Craiova, Ploiești, Cluj Napoca, Botoșani, București, precum și peste hotare: Italia, Franța, Spania, Japonia, China, Coreea de Sud, Germania, Singapore, Malaezia, Cuba.
 
***

Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Urmăriți-ne pe:

  • www.facebook.com/FilarmonicaSibiu
  • www.youtube.com/FilarmonicadeStatSibiu
  • www.instagram.com/filarmonicasibiu
  • https://filarmonicasibiu.app.link/asCULTa
  • www.tiktok.com/@filarmonicadeStatSibiu

Alte sugestii

Comunicat de presă privind anularea Galei Sibiu Opera Festival 2024
Tinerele voci ajung pe scena Sibiu Opera Festival 2024
Provocare de Ziua Internațională a Muzicii
Take an Opera Break 2024: Trei zile, cinci artiști, opt recitaluri
Daria Parkhomenko, talentata pianistă rusă de origine română, încheie Concursul Internațional George Enescu la Sibiu cu un recital extraordinar