Filarmonica de Stat Sibiu îl aniversează pe Beethoven printr-un recital susținut de tânăra pianistă Izabela Voropciuc


Pe 16 decembrie, când se împlinesc 251 de ani de la nașterea nemuritorului compozitor german Ludwig van Beethoven, Filarmonica de Stat Sibiu invită publicul să audieze Sonata op. 31 Nr.3 in mi bemol major în interpretarea pianistei Maria Izabela Voropciuc.
 
Scrisă în 1802, Sonata op. 31 Nr.3 în mi bemol major transmite idei și emoții profunde într-o manieră ludică, așa cum regăsim în majoritatea lucrărilor timpurii ale lui Beethoven.
Recitalul de pian va avea loc la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, joi, 16 decembrie 2021, începând cu ora 19.00. Programul muzical mai cuprinde Sonata în Si minor S.178 de Franz Liszt. Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii și pe iabilet.ro, la prețul de 30 lei (se acordă 50% reducere pentru elevi, studenți și pensionari). Detalii cu privire la accesul publicului în contextul pandemiei pot fi consultate pe www.filarmonicasibiu.ro.
 
Laureată a concursului „Carl Filtsch”
 
Publicul sibian are prilejul reîntâlnirii cu tânăra solistă Izabela Voropciuc, câștigătoarea festivalului-concurs de interpretare pianistică și compoziție „Carl Filtsch” 2021. Maria Izabela Voropciuc s-a născut pe data de 9 iunie 2002, în Satu Mare. La vârsta de 4 ani, și-a început călătoria muzicală alături de profesoara de pian Budeanu Mihaly Judith, îndrăgostindu-se astfel iremediabil de complexul instrument. În anul 2009, devine elevă la Liceul de Arte „Aurel Popp”, unde și-a continuat studiile pianistice alături de riguroasa profesoară Anna Maria Manfredi. Sub atenta îndrumare a acesteia, participă la concursuri naționale și internaționale, unde câștigă numeroase premii și trofee. Unele dintre cele mai onorabile menționări sunt: Premiul I absolut la Concursul „Concentus Roma”, Roma (Italia); Marele Trofeu din cadrul concursului „Concours Musical de France”, Paris (Franța); premiul I al concursului internațional de pian „Piano Talents”, Milano (Italia); bursă specială la concursul internațional „Citta di Cantu” - concert cu orchestra Filarmonicii Bacău; premiul III al Concursului Internațional „Jeunesse Musicales“. Datorită acestor succese răsunătoare, Izabela a fost invitată să concerteze alături de orchestra Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare, la vârsta de 12 ani. Un an mai târziu, câștigă preselecția națională a celor mai talentați instrumentiști din România din cadrul Concursului de Talente sponsorizat de MOL, astfel având oportunitatea de a concerta cu orchestra Camerata Regală, doi ani consecutivi, la Ateneul Român din București, sub bagheta extraordinarului compozitor Sabin Păuța și a dirijorului francez Pierre Vallet. Izabela a concertat alături de numeroase orchestre din România, precum Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Oradea, Constanța și Cluj. În prezent, Izabela este studentă în anul I la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” la clasa pianistului de excepție prof.univ.dr. Csiky Boldizsar. Cea mai recentă reușită a sa este câștigarea Premiului I al concursului „Carl Filtsch” de la Sibiu.
 
Pregătiri pentru o nouă ediție
 
Cea de-a XXVI-a ediţie a festivalului-concurs internaţional de pian şi compoziţie „Carl Filtsch“ va fi organizată de Filarmonica de Stat Sibiu în luna iulie 2022. Acesta onorează memoria ilustrului muzician transilvănean Carl Filtsch, cunoscut ca elevul preferat al lui Chopin, care a reușit să uimească lumea și să lase o moștenire culturală durabilă, deși a trăit doar 15 ani.
Concursul este deschis tinerilor muzicieni din toată lumea şi se va desfăşura pe trei categorii de vârstă. În afară de concursul de interpretare, juriul va aprecia şi premia cele mai valoroase compoziţii pentru pian ale tinerilor competitori. Juriul, alcătuit din personalităţi ale lumii muzicale recunoscute pe plan internaţional, va acorda premii în valoare de peste 10.000 de euro.
***
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.
---
Sprijiniți muzica Filarmonicii Sibiu! Deveniți mecena prin donații onorifice în contul:
RO 86 TREZ 57621 G 370100XXXX (CUI/CF Filarmonica de Stat Sibiu: 4556263)
---

Alte sugestii

Dirijoarea Simona Strungaru, alături de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu și trupa byron într-un proiect care sfidează limitele!
Un ultim omagiu maestrului Ovidiu Dan Chirilă
Concert Mădălina Pavăl Live Orchestra la Deva
“Free Inside - African-American Stories” la “Concerte pe Acoperiș”
Concursul Festival Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch” 2022 și-a desemnat câștigătorii