Dirijoarea Simona Strungaru, alături de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu și trupa byron într-un proiect care sfidează limitele!

Dirijoarea Simona Strungaru, alături de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu și trupa byron într-un proiect care sfidează limitele!


Filarmonica de Stat Sibiu, sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, se alătură cu entuziasm trupei byron pentru a da viață unui concept îndrăzneț de rock simfonic.

Duminică, 28 august, de la orele 20.30, în ultima seară a festivalului Focus in the Park, scena din Parcul Sub Arini aparține orchestrei Filarmonicii, la o nouă colaborare cu trupa de pop-rock alternativ byron și tânăra dirijoare Simona Strungaru, celebră pentru pasiunea cu care se implică în proiecte care acoperă aproape toate genurile muzicale.
"Revin cu plăcere la pupitrul dirijoral al Filarmonicii de Stat din Sibiu pentru încă un proiect foarte special și ofertant, o colaborare inedită într-un context deosebit. Ca artist de crossover, consider că formația Byron beneficiază de o estetică elaborată căreia orchestra simfonică i se alătură foarte bine. Rămâne datoria și bucuria mea să pun împreună cele două 'lumi', astfel încât atât publicul, cât și muzicienii să aibă o experiență intensă, plăcută și unică", afirmă Simona Strungaru.

"De la 4 ani iubesc muzica și nu o fac... o simt, o trăiesc, adică e parte din mine, organic! Și conține niște adevăruri pe care nici nu încerc să le explic în cuvinte, pentru că fiecare are propria viziune despre această muzică clasică. În același timp, am fost mereu un om foarte deschis și pentru alte stiluri muzicale. Am simțit că pot să combin mai multe lumi și sunt mulțumită de rezultat", mărturisea Simona, într-un interviu acordat revistei "Zile și Nopți", în luna iulie.
Pianistă, dirijor de orchestră, orchestratoare și compozitoare de muzică de film, Simona Strungaru este dirijor permanent al Bucharest Jazz Orchestra și al ansamblului de muzică contemporană SonoMania, alături de care participă la festivaluri precum Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, Innersound, Bucharest Jazz Festival. Din anul 2009, începe să dirijeze Big Band-uri precum Modern Balkan Jazz Orchestra la Blue Note Hall în Amsterdam. Alături de Bucharest Jazz Orchestra, conduce concerte în cadrul Bucharest Jazz Festival din București, acompaniindu-l pe renumitul trompetist Alex Sipiagin, concerte eveniment precum dublul tribut Ella Fitzgerald / Maria Tănase cu Irina Sârbu solistă, Bucharest Jazz Orchestra reunită cu Orchestra de Camera Radio, producțiile Urban Sky Swing la Teatrul Național din București sau Sophisticated Lady (2022).
În 2015, a lansat orchestra și conceptul Simona Strungaru Symphonics (SSS) în cadrul Nopții Albe a Bucureștiului organizată de Arcub, interpretând în premieră o compoziție proprie, suita simfonică ’Gaston’ pentru orchestră și live visuals. Proiectul SSS este bazat pe muzică originală cu orchestrații semnate Simona Strungaru, realizând printre altele cine-concerte pentru Festival La Rochelle Cinema, Transilvania International Film Festival (Malombra, r. Carmine Gallone), Festivalul Internațional Animest (Felix the Cat) si Festivalul Filmului German - Institutul Goethe (Die Puppe, Die Austernprinzessin, r. Ernst Lubitsch) sau Gala Premiilor GOPO. Simona Strungaru Symphonics a realizat și colaborări cu artiști din zona muzicii comerciale, concretizate în concerte precum Voltaj Din Toata Inima Simfonic, Urma Simfonic sau Cobzality Simfonic.
În 2017, lansează conceptul DIOSA SYMPHONIC EDM, compunând suita simfonică Time Rage, în care elemente specifice muzicii clasice (procedee componistice, orchestraţie) se îmbină cu elemente de muzică electronică. Acest proiect s-a materializat în forma unui cine-concert pe tema luptei cu timpul având ca vizual un material original realizat de atelierul de animaţie Animation Worksheep din București și a fost prezentat în cadrul Festivalului Animest de la București și Chișinău. În 2019, realizează proiectul Firestarter by Diosa, orchestrând piesele formatiei The Prodigy și prezintă concertul la festivalul Awake la pupitrul orchestrei și corului Bohemia din Târgu-Mureș.
În 2022, Simona a compus muzica originală pentru filmul "Nosferatu, o simfonie a groazei", pentru celebrarea centenarului lansării celebrei pelicule. Premiera proiectului Nosferatu realizat în parteneriat Goethe Institut București, TIFF și Centrul Cultural German din Cluj a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) la Bonțida, a fost susținut de orchestra Operei Maghiare din Cluj, dirijată de Ștefan Geiger, și i-a avut ca soliști pe soprana Mihaela Maxim, baritonul Cătălin Petrescu și basul Iustinian Zetea.
Cea mai recentă colaborare a Simonei Strungaru cu Filarmonica de Stat Sibiu a fost pe 10 iulie, la ultimul concert din Zilele Muzicale Româno-Americane 2022, când a dirijat Bucharest Jazz Orchestra.

byron este una dintre cele mai iubite trupe pop-rock din România. Piesele lor stârnesc emoții uitate, trezesc angoase și bucurii neașteptate. Cu versuri profunde și orchestrații complexe, byron a reușit, cu multă răbdare și perseverență, să aducă în fața publicului român un produs rar pe scena muzicală românească. Împreună cu orchestra simfonică sibiană, cei de la byron au oferit un show grandios în încheierea festivalului Zilele Muzicale Româno-Americane 2021, în Piața Mare a Sibiului.

***
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.
---

Alte sugestii

“Mozart și profesorii săi” în Salonul de Muzică al baronului Brukenthal
Câștigătorul Concursului Enescu, Valentin Șerban, în concert la Filarmonica Sibiu
Concert la Palatul Brukenthal
Concert simfonic și concert educativ dirijate de Ciprian Marinescu la Sibiu
Marc Coppey, dirijor și solist al concertului de joi