Cornul Natural – ”vedeta” concertului de joi de la Filarmonica Sibiu!


18 mai 2021
 
Cornul Natural – ”vedeta” concertului de joi de la Filarmonica Sibiu!
 
Unul dintre cele mai interesante instrumente muzicale, Cornul Natural, va răsuna joi, 20 mai 2021, în cadrul concertului programat la Filarmonica Sibiu. Cu o istorie impresionantă care începe în eopca Imperiului Roman, Cornul Natural este folosit foarte rar în concertele moderne. Publicul sibian are ocazia unică de a asculta acest instrument în interpretarea cornistului Antonio Mihail.
 
”Concert pentru corn și orchestră în Mi Major” de Francesco Antonio Rosetti este lucrarea pe care Orchestra Filarmonicii Sibiu condusă de la pupitrul dirijoral de maestrul Horia Andreescu, o va interpreta alături de cornistul Antonio Mihail și al său Corn Natural. ”Cornul natural  a fost folosit întâi de francezi și perfecționat mai apoi de maeștrii constructori germani. Instrumentul pe care voi cânta joi este unul realizat în secolul XX de un constructor român, în Italia, după șabloane germane din sec. al XVIII-lea” a precizat cornistul Antonio Mihail.
 
Fiind la bază un instrument folosit la vânătoare, cornul a fost inclus mai întâi la reproducerea întâmplătoare a scenelor de vânătoare în operele și spectacolele de balet ale Renașterii. Când însă a fost pus alături de celelalte instrumente muzicale, s-a simțit nevoia unor modificări. Cu timpul, acesta s-a micșorat în dimensiuni, au apărut țugurile și buclele de acordaj și a căpătat calitate în sunet, devenind ceea ce astăzi numim CORN NATURAL. 
 
”Cornul natural este un instrument vechi, un intrument ”relicvă”, un instrument la care nu se mai cântă decât foarte rar, deși are un sunet cu totul special. Este strămoșul cornului modern. Toate intrumentele de suflat de astăzi sunt dotate cu niște clape, prin intermediul  cărora se modifică înălțimea sunetului. Acest instrument  nu are clape, sunetul formându-se prin tehnica de suflat și printr-o incredibilă gimnastică a mâinii drepte în interiorul ”pâlniei” a declarat Sorin Petrescu, doctor în muzicologie.
 
Tot joi, în programul concertului de la Sala Thalia, publicul va putea asculta și ”Simfonia nr.2” de Robert Schumann.
 
Biletele pentru acest concert s-au pus în vânzare la Casa de bilete a Filarmonicii Sibiu și online pe iabilet.ro. Prețul unui bilet este de 30 și 40 de lei. Informații la tel. 0735566486. Purtarea măștii de protecție este obligatoarie pentru publicul prezent la concert. Pentru a respecta normele sanitare în vigoare au fost puse în vânzare doar 145 de bilete, spectatorilor prezenți li se va măsura temperatura, iar fiecare dintre aceștia vor trebui să se dezinfecteze pe mâini la intrarea în sală.
 
Facebook event: https://fb.me/e/3CrIcEdhX
 
---
Eveniment realizat cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu. 
---
Sprijiniți muzica Filarmonicii Sibiu! Deveniți mecena prin donații onorifice în contul:
RO 86 TREZ 57621 G 370100XXXX (CUI/CF Filarmonica de Stat Sibiu: 4556263)
---
Urmăriți-ne pe:
www.tiktok.com/@FilarmonicaDeStatSibiu

Alte sugestii

Ceccherini, Widmann și Filarmonica Sibiu - o formulă de succes
Dirijorul Cristian Lupeș s-a reîntâlnit cu Regele Charles al III-lea
Iunie - luna copilăriei
Ambasadorul Italiei a vizitat Filarmonica Sibiu
Două compoziții în re minor, în programul concertului de joi