Copiii au devenit ținte în atacul sindicatului împotriva Filarmonicii Sibiu!

Copiii au devenit ținte în atacul sindicatului împotriva Filarmonicii Sibiu!


Pentru prima dată în istoria de aproape trei decenii a Concursului de pian și compoziție “Carl Filtsch”, este în pericol chiar desfășurarea finalei cu orchestră, care poate reprezenta piatra de temelie a carierei visate de tinerii concurenți. Le spun încă o dată sindicaliștilor care fac totul pentru a distruge Filarmonica Sibiu: lăsați copiii în pace, ei nu au nici o vină!

Ieri, după încheierea programului instituției, Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) a anunțat o nouă grevă de avertisment, programată pentru sâmbătă seară, chiar în timpul finalei cu orchestră a ediției cu numărul 28 a Concursului-Festival “Carl Filtsch”. Dacă noi ne-am obișnuit deja cu lipsa de scrupule și cinismul SAIFS, miza este uriașă pentru cei trei tineri finaliști, care au ajuns aici după mai multe etape, analizați de un juriu internațional. Concurenții aspiră la premiile în valoare totală de 10.000 euro și invitațiile de a cânta ca soliști în stagiunea Filarmonicii Sibiu sau alături de alte orchestre. Acum, speranțele lor, efortul și investiția organizatorilor și a sponsorilor privați, sacrificiile părinților, generozitatea profesorilor au ajuns sabotate fără milă de o grupare sindicală care afirmă despre sine că este formată din artiști care vor să cânte, dar nu sunt lăsați, care au făcut sacrificii pentru muzică și că iubesc publicul. Așa arată această iubire? Retezând aripile unor copii, înainte ca aceștia să aibă măcar șansa să simtă emoția scenei, să împărtășească pentru prima dată energia orchestrei, starea de suspendare de dinaintea primelor note muzicale? SAIFS consideră că... da!

La adăpostul călduț oferit de lacunele dintr-o legislație care cocoloșește sindicatele, asistăm de 6 luni la o grevă generală mascată în succesivele greve de avertisment, care au loc - fără excepție! - în timpul concertelor. Nemulțumirea publicului plătitor de bilete, dar și apelurile propriilor colegi din orchestră nu îi interesează pe membrii SAIFS, iar părerile diferite sunt combătute cu agresivitate și uneori chiar vulgaritate. Sub pretextul nesemnării Contractului Colectiv de Muncă, de mai bine de jumătate de an, munca unei instituții întregi, a artiștilor invitați și iată, acum, a unor copii, este batjocorită constant, fără empatie. Muzica este redusă la tăcere chiar de către muzicieni.

Prin perturbarea și blocarea activității Filarmonicii, membrii SAIFS demonstrează autorităților publice faptul că, în realitate, actul cultural nu ar fi important nici măcar pentru muzicieni. Prin grevele repetate, membrii SAIFS demonstrează autorităților locale și naționale că pentru comunitate nu ar fi important actul cultural. Prin aceste acțiuni repetate, SAIFS pune în pericol nu doar finanțarea și chiar existența Filarmonicii de Stat Sibiu, ci lansează un semn de întrebare asupra necesității ființării instituțiilor muzicale din România, aruncând în derivă viitorul tuturor filarmonicilor și operelor naționale.

Voi repeta ori de câte ori este nevoie: nu pot semna un Contractul Colectiv de Muncă ale cărui prevederi exced sau de-a dreptul încalcă legile în vigoare, lucru specificat inclusiv în Legea dialogului social. Filarmonica Sibiu respectă legislația, lucru dovedit de toate controalele care au avut loc la instituție, în urma sesizărilor SAIFS. Instituția respectă legea și eu aleg în fiecare zi să mă dedic comunității sibiene prin munca pe care o depun alături de echipa Filarmonicii și nu să îmi dau demisia sub “bombardamentul” lansat de SAIFS, care sabotează instituția, distruge liniștea orașului și reputația Sibiului de capitală culturală.

Concursul “Carl Filtsch” este unul dintre puținele din țară care are o finală alături de orchestră. Printre cei care, ]n copilărie, au participat cu emoții în finala acestui concurs se numără pianiști aclamați azi pe scene internaționale:  Adela Liculescu (azi în juriu), Alexandra Dariescu, Mihai Ritivoiu (câștigător al Concursului internațional “George Enescu”) și mulți alții. Prin greva anunțată în timpul finalei de sâmbătă, SAIFS alege cu bună știință să dinamiteze începutul unor cariere și să afecteze destinele unor copii valoroși. De la adăpostului contractului nedeterminat și al salariului încasat lunar, indiferent de circumstanțe, e ușor să tai aripi - în fond, ce are de pierdut SAIFS?

Acești tineri au totul de pierdut, astfel că fac apel la toți muzicienii din țară care au mai venit la Filarmonica Sibiu, cunosc situația și își iubesc meseria să vină și să ne sprijine să completăm lipsurile din orchestră generate de greva SAIFS, iar finala să poată avea loc așa cum a fost programată. Copiii vor cânta concerte de Mozart, Ceaikovski și Grieg. Este menirea noastră să investim în tineri și în educație și să le oferim tot sprijinul nostru.

Stimat public, vă așteptăm sâmbătă, 13 iulie, la ora 19.00, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, pentru a audia finala Concursului de pian “Carl Filtsch”, sau pentru a vedea cum un sindicat își bate joc de niște copii.

Dirijor Cristian LUPEȘ
Manager Filarmonica de Stat Sibiu

Alte sugestii

Sărbătorim prin muzică Ziua Națională a României
Concertul de Anul Nou de la Sibiu 2024-2025 "Dream Land"
Brave New Music 2024: Șase zile dedicate fenomenului artistic contemporan
Concert maestrul Marius Radu a primit diploma de excelență pentru întreaga activitate
Ettore Pellegrino, dirijor și solist al concertului simfonic din această săptămână