Conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu relansează dialogul cu SAIFS

Conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu relansează dialogul cu SAIFS


Filarmonica de Stat Sibiu a transmis Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) o invitație la demararea procedurilor de negociere a Contractului Colectiv de Muncă aplicabil la nivelul unității. Prima întâlnire ar urma să aibă loc miercuri, 20 martie.

În temeiul dispozițiilor din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, având în vedere calitatea SAIFS de sindicat reprezentativ la nivelul angajaților din unitate, precum și intenția declarată a SAIFS de a negocia încheierea unui nou contract colectiv de muncă, dar și necesitatea de a avea un cadru reglementat de muncă, care conferă stabilitate, liniște și transparență deplină, conducerea SAIFS a fost invitată pe 20 martie 2024, orele 14.00, la sediul instituției, în vederea demarării negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă.

„Sindicaliștii din Filarmonica Sibiu acuză așa-zise concedieri abuzive, propunând ca rezolvare a  pretinsei situații o concediere ilegală: a managerului. În contextul în care rezultatele managementului obțin, an de an, evaluări maxime, considerăm că doleanța lor reprezintă doar ecoul unor interese personale. Reamintim că și înaintea negocierii Contractul Colectiv de Muncă (CCM) conducerea sindicatului a solicitat - prin adrese sau manifestări publice - demiterea managerului. Deci negocierea CCM este doar un pretext.

Elaborarea CCM a fost întârziată în mod deliberat, până acum, de către cei care susțin că apără interesele angajaților, pentru a-și autogenera cadrul cu aparență legală în care să organizeze un conflict colectiv de muncă cu o evidentă țintă mediatică. Distrugerea publică a reputației unei  persoane și a unor instituții nu reprezintă o dovadă de bună credință și nici nu ajută la crearea unui context echilibrat de lucru sau negociere. Reacțiile agresive și jignitoare la adresa tuturor celor care au altă părere nu reprezintă o manieră cinstită de dialog, indiferent de situația în care ne aflăm. 

Totuși, ne exprimăm speranța că SAIFS, după ce și-a făcut cunoscută dorința, va dovedi responsabilitate față de instituție și public, va admite că drepturile salariaților Filarmonicii Sibiu nu sunt și nu au fost încălcate niciodată, cu sau fără CCM semnat, și va răspunde pozitiv invitației noastre la negocieri. 

Joi, 7 martie, în loc de concertul simfonic săptămânal, am asistat la a patra grevă de avertisment succesivă care produce, practic, efectul unei greve generale, prin blocarea activității Filarmonicii. Respectăm dreptul la grevă, dar considerăm că nu ar trebui să afecteze bucuria publicului și nici dreptul la muncă al majorității salariaților care nu sunt afiliați la sindicat. Există ore de repetiții și studiu individual în care sindicatul ar putea să își desfășoare activitatea.

Subliniem faptul că avem nevoie de un nou Contract Colectiv de Muncă. De aceea am transmis o scrisoare de invitație către sindicat. Îi așteptăm să răspundă pozitiv și vom semna imediat ce SAIFS va accepta să respecte cadrul legal în toate articolele propuse, manifestând deschidere și față de propunerile instituției. De aceea, solicităm SAIFS să discutăm și să agreăm cea mai bună formă a acestui document, în condițiile legii, pentru a reveni la un climat profesional propice performanțelor artistice și administrative, specifice unei instituții de cultură, așa cum ar trebui să ne dorim cu toții. 

Indiferent de tensiunile interioare sau de contextele sociale, angajații instituției nu au avut niciodată de suferit: salariile, beneficiile, sporurile, indemnizațiile au fost plătite la timp, lună de lună, chiar și în timpul celor doi ani de pandemie. Acesta este încă un argument pentru a ne rezolva problemele interne în interior, lăsând scena pentru actul artistic și presa pentru știri culturale. 

Invit conducerea sindicatului și pe membrii acestuia să reconsidere atitudinea față de colegii care nu sunt în sindicat și să revină la responsabilitatea pe care toți o avem față de iubitul nostru public”, a declarat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Sindicatului i s-a solicitat desemnarea persoanelor care, potrivit art. 104 din Legea nr. 367/2022, vor fi împuternicite să negocieze și să semneze Contractul Colectiv de Muncă. Având în vedere bunele practici privind negocierea contractelor colective de muncă indicate în proiectul "Abordarea provocărilor generate de noua legislație a muncii și a dialogului social în România", în care se recomandă un număr de cinci negociatori și o comisie egală pentru fiecare parte, până la data declanșării negocierilor, SAIFS trebuie să transmită componența comisiei de negociere formată din maximum 5 membri ai sindicatului.


Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Alte sugestii

"Opera È Passione" la Agnita
Călătorie muzicală #Transfăgărășan50
Rezultate înscriere Masterclass Sibiu Opera Festival 2024
La mulți ani, Ruxandra Donose!
Pregătiri pentru Concursul Enescu 2024