Ce este „Poarga românească“?

Ce este „Poarga românească“?


Saxofonistul, basclarinetistul, compozitorul şi şeful de formaţie Nicolas Simion propune iubitorilor de jazz un dialog muzical între muzicienii germani și români sub genericul "Poarga românească". Pe 5 noiembrie 2022, ora 19.00, în Chimnița Filarmonicii, vom avea plăcerea de a-i asculta pe Nicolas Simion, Wolfgang Schmidtke, Andreas Schickentanz, Tobias Weindorf, Sorin Romanescu, Joscha Oetz și Peter Weiss.


"Jazz Pool NRW 2022 este un proiect inițiat de câțiva ani buni, la Düsseldorf, de toboșarul Peter Weiss. Ideea de bază a fost colaborarea dintre jazzmanii germani și străini, mai ales europeni (francezi, italieni, englezi, austrieci, polonezi etc).
Ideea titlului
„Poarga românească“ aparține saxofonistului Wolfgang Schmidke, înseamnă „dans“ (horă) și a fost folosită și de Bela Bartok în cele „Șase dansuri românești“ pentru pian, bazate pe prelucrările unor dansuri populare românești din Transilvania. Dar eu cred că, de fapt, Wolfgang s-a referit prin acest titlu la folclorul românesc și la tradiția și cultura noastră în general, de care ar trebui să ne mândrim și s-o păstrăm, promovând-o mai departe! 
Repertoriul acestui proiect este alcătuit din piese compuse și aranjate special de membrii formației. Mă bucur că inițiativa a venit din partea prietenilor mei din Germania. Vom avea trei concerte în Germania și trei în România. Cu o parte din ei am cântat și, trăind în Germania de 25 de ani, am avut ocazia să cunosc scena de jazz, cluburile, festivalurile și oamenii în general. Doar așa, ca fapt divers, în regiunea NRW (Nordrhein-Westfalen), adică zona Köln-Düsseldorf, Dortmund-Essen etc., există peste 300 de școli de muzică de stat și private. Ei bine, nu cântă toți numai jazz... dar muzica și interesul pentru cultură există! Și mai există și oameni deschiși la minte care au înțeles de mult că, fără o susținere și o finanțare a culturii, nu se poate. Aici intră muzica de toate genurile, de la clasic la operă, jazz, pop, dans, teatru, arte plastice, cinematografia etc. Sunt zile în care există în Köln, unde locuiesc, 4-5 concerte de jazz și nu mai știi unde să te duci. 
În concluzie, veniți cu încredere la concertul nostru și nu veti regreta, ba dimpotrivă, o să fie o muzică bună, autentică, și veți avea parte de o seară de neuitat! 
 
Cu bine și pe curând, Nicolas Simion"

Alte sugestii

"Crai Nou" la Sibiu Opera Festival, în Anul Ciprian Porumbescu
Orchestra Filarmonicii Sibiu a concertat la București, în cadrul Festivalului Enescu
Ne bucurăm de muzică la Festivalul Enescu!
Dirijorul american Roderick Cox: Sunt foarte încântat să lucrez în premieră cu Filarmonica de Stat Sibiu!
De la Agnita la Hollywood în 90 de minute