Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea, în recital la Sala Thalia

Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea, în recital la Sala Thalia


Luni, 13 mai 2024, de la orele 19.00, la Sala Thalia, violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea vor avea bucuria de a dărui publicului sibian adevărate "Bijuterii muzicale", într-o interpretare de excepție.

Programul recitalului cuprinde următoarele lucrări: Jules Massenet - "Meditație" din opera "Thais", Fritz Kreisler - "Schön Rosmarin", "Caprice Viennois", George Enescu - "Balada", "Läutarul", "Hora Unirii", Constantin Dimitrescu - "Dans țărănesc", Niccolò Paganini - Centone di sonate, op. 64, MS 112: Sonata No. 1 în la minor, Camille Saint-Saëns - "Introducere" și "Rondo capriccioso".

Biletele sunt disponibile la casieria Filarmonicii de Stat Sibiu și pe www.iabilet.ro, la prețul de 60 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

Alexandru Tomescu este unul dintre cei mai cunoscuți violoniști români, cu o carieră internațională prestigioasă, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivaluri de muzică clasică organizate în întreaga lume. După o carieră internațională de renume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées (Paris), Carnegie Hall (New York) sau Metropolitan Arts Centre (Tokyo), sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică. Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma, să formeze „Romanian Piano Trio”, una dintre cele mai de succes formule clasice ale ultimilor 30 de ani. Pentru măiestria lui, în septembrie 2007, Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta pe renumita vioară Stradivarius Elder-Voicu, construită în 1702. Vioara, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul dintre cele mai bine conservate instrumente Stradivarius din lume. Alexandru Tomescu a studiat la Ecole Superieure de Musique (Sion, Elveţia) cu prof. Tibor Varga, la Southern Methodist University (Dallas, Texas) cu prof. Edward Schmieder, la Universitatea de Muzică Bucureşti, cu prof. Ştefan Gheorghiu şi la Şcoala de Muzică „George Enescu” din Bucureşti cu prof. Mihaela Tomescu. 

Sînziana Mircea, tânără artistă Steinway, desfășoară deja de mai mulți ani o carieră internațională în Europa, America de Nord și Asia. Pianista și-a făcut debutul la Tokyo Metropolitan Theatre din Japonia și St. Martin-in-the-Fields din Londra când avea doar 20 de ani. Patru ani mai târziu, a debutat la Carnegie Hall din New York într-un recital răsplătit de publicul american cu ovații. Imediat mai apoi, Sînziana Mircea a întreprins primul său turneu în China. Recentele sale apariții includ Carnegie Hall, Sala Radio București, Filarmonica din Stockholm, Filarmonica din Tallinn, Harvard Club New York, Filarmonica din București, London Steinway Hall, Tokyo Steinway Hall, Sapporo Concert Hall, Nanjing Arts Center, Harbin Concert Hall.  Sînziana Mircea a primit în 2017 titlul de Young Steinway Artist, desemnând cei mai promițători pianiști din întreaga lume. Înregistrările concertelor ei au fost difuzate de toate canalele radio europene importante pentru muzică clasică, inclusiv BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia sau Radio România Muzical.  Până la acest moment, pianista a lansat trei CD-uri: Fortuna – Piano Sensation, Unending și Nihil Sine Deo, distins cu locul al treilea la concursul național pentru cel mai bun CD de muzică clasică din România în 2016, organizat de Radio România Muzical și a ȋnregistrat alte două ȋn compania lui Alexandru Tomescu. Ȋn prezent, predă la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sassari, Sardinia, Italia. 

***

Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Alte sugestii

Comunicat de presă privind anularea Galei Sibiu Opera Festival 2024
Tinerele voci ajung pe scena Sibiu Opera Festival 2024
Provocare de Ziua Internațională a Muzicii
Take an Opera Break 2024: Trei zile, cinci artiști, opt recitaluri
Daria Parkhomenko, talentata pianistă rusă de origine română, încheie Concursul Internațional George Enescu la Sibiu cu un recital extraordinar