Alexandru Pal, unul dintre cei mai buni discipoli ai maestrului Gheorghe Zamfir, pe scena Filarmonicii sibiene


Pe naistul Alexandru Pal vom avea bucuria să-l ascultăm, astăzi, 21 decembrie, la Concertul de Crăciun al Filarmonicii de Stat Sibiu.

Născut la data de 24 ianuarie 1985, în Tulcea, Alexandru Pal a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea nai, la clasa maestrului Gheorghe Zamfir, a cărui discipol a rămas și după finalizarea studiilor. În anul 2018 se stabilește la Alba Iulia și se căsătorește cu interpreta de muzică tradițională românească Roxana Reche, cu care are doi copii, pe Sofia și Lucas. În acest an înființează prima clasă de nai din județul Alba, în cadrul Liceului de Arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia, publică lucrarea ,,Repede folclorice pentru nai” și începe colaborarea permanentă cu Ansamblul Folcloric al județului și cu Orchestra Jidvei România, în calitate de solist instrumentist. Din anul 2009 preia prin concurs conducerea Ansamblului Folcloric al județului Alba, în calitate de dirijor și șef serviciu. 
Este autorul lucrării de specialitate ,,Metoda de nai”, una dintre cele mai complete lucrări de specialitate dedicate instrumentului muzical ,,nai” (2012), proiect nominalizat în anul 2015 la Premiul ,,Constantin Brâncuși” pentru Artă și Cultură acordat de Academia Română și Marea Lojă Națională din România. În toamna anului 2014 devine dirijor secund al Orchestrei Jidvei România și din anul 2016 este Manager al Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, instituție care are în subordine numeroase și importante servicii de specialitate: Ansamblul Folcloric al Județului Alba, Orchestra de Cameră a Județului Alba, Fanfara Județului Albă, Grupul vocal tradițional ,,Muguri de Tezaur”, Școala de arte și meșteșuguri, Serviciul de cercetare, conservare și valorificare a Patrimoniului Cultural material și imaterial. În cadrul acestei instituții înființează și dezvoltă structuri noi, de importanță regională și națională: Sistemul de certificare a calității produselor și serviciilor culturale tradiționale, Centrul de Excelență în Fotografie ,,Samoilă Mârza”, Casa de discuri și Editura și editura muzicală ,,Augustin Bena”, Centrul județean de colectare a produselor tradiționale meșteșugărești, Centrul Național al Tulnicului ,,Avram Iancu”. În anul 2016 începe colaborarea de succes cu TVR, prin emisiunea Tezaur Folcloric, și realizează, an de an, o serie importantă de concerte și filmări demne de arhiva televiziunii naționale, emblematice pentru identitatea poporului român. A dirijat până în prezent peste 450 de spectacole folclorice și concerte pe plan național și internațional, susține numeroase recitaluri și concerte în calitate de solist instrumentist în țară și peste hotare (Egipt, Belgia, Ucraina, Olanda, Franța, Ungaria, Germania), a compus peste 20 de lucrări muzicale în stil clasic și a orchestrat peste 250 de piese în stil folcloric.
De-a lungul timpului, a desfășurat o activitate civică susținută, pe plan național și internațional: voluntar al Centrului Antidrog Tulcea, voluntar al Asociației Pro-Democrația, delegat al României în Parlamentul European al Tinerilor (2002 - 2007), membru fondator al Centrului regional București al Parlamentului European al Tinerilor, voluntar al Asociației pentru Secolul Următor și al Asociației Române pentru Cultură.

Alte sugestii

Un weekend ca în filme!
Violonista Anna Țifu și orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu cântă la Sibiu și Brașov
CRONICĂ DE CONCERT | Un miez ca un poem, ca o nostalgie, ca un vis
La 42 de ani, aleargă 42 de kilometri în scop caritabil!
Prințul de Wales la Filarmonica de Stat Sibiu