Rivocs @ Errichetta Festival

Rivocs @ Errichetta Festival


Bilete:

20 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari)

Gazdă:


Strada Cetății 3-5, Sibiu 550160, Romania

Data și ora:

Despre

Vineri, 15 decembrie 2023, ora 19.00, Sala Thalia

Concert acustic de muzică tradițională italienească din regiunea Friuli


Trupa Rivocs (Laura Giavon - voce, Marco d'Orlando (baterie, percuție, bas) cântă pentru prima dată la Sibiu, în cadrul Errichetta Festival.

Rivocs a debutat în iulie 2020. Duo-ul construiește un repertoriu care se inspiră din originea și natura locurilor natale ale celor doi artiști, făcând referire la un ansamblu primordial, primitiv: voce și percuție; melodie și ritm. Pământ și apă. Versurile și muzica evocă peisajul, mișcându-se între natură și sentimente, cercetare și tradiție, variind între sunetele dialectului friulian (străvechea limbă minoritară locală încă vorbită), italiană, greacă și engleză, ele spun povestea pământului friulan și a o sută de alte ținuturi, fiecare cu limba și tradiția sa, care își găsesc un spațiu comun. În încercarea de a găsi un echilibru între cercetare și tradiție, muzica din acest proiect are un scop fundamental: să exprime libertatea absolută care se naște din unirea dintre voce și  percuție, instrumente arhaice și ritualice. Reînnoirea și perpetuarea unei tradiții are loc doar în momentul în care se produce catharsisul întâlnirii cu Celălalt.

Laura Giavon (1993) este o cântăreață de origine italiană care a trăit și a studiat în Italia, Austria, Țările de Jos și Zimbabwe. Și-a finalizat studiile vocale la Conservatorul van Amsterdam în iunie 2018 cu o teză despre utilizarea vocii în opera lui Antonin Artaud, iar după o perioadă scurtă, dar intensă în Zimbabwe, s-a mutat la Napoli în iunie 2019. Din ianuarie până în iunie 2020 a urmat cursurile "Istituto di alta formazione teatrale" organizate de Societas Raffaello Sanzio din Cesena, lucrând împreună cu Romeo Castellucci, Claudia Castellucci, Alessandro Bedosti și Chiara Guidi.
Colaborează și înregistrează cu alte proiecte în calitate de acompaniatoare în muzică, teatru și dans, cum ar fi: compania de dans "Arearea", Mirko Cisilino, Simone Alessandrini, Federico Pascucci, Marco Zenini, Max Somaglino, Aida Talliente, Angelo Floramo, Paolo Forte, Massimo Silverio, Tancrede D. Kummer, Danai Belosinof, Roman Ermolaev, Davide Catina.
Conduce două proiecte originale: duo-ul „Rivocs” cu Marco D'Orlando, și cvartetul vocal feminin „Anutis” împreună cu Alba Nacinovich, Juliana Azevedo și Caterina De Biaggio. De asemenea, este activă ca interpretă de muzică clasică, în special din perioada barocă și renascentistă și colaborează cu dirijori precum Gabriel Garrido, Davide De Lucia, Cristiano Dell'Oste, Davide Catina.

Marco D'Orlando (1994) a început să studieze tobele la vârsta de 8 ani sub îndrumarea maestrului Giorgio Fritsch. Urmează cursurile școlii de muzică Ritmea (Udine), unde a studiat bazele muzicii. De la vârsta de 14 ani a devenit pasionat de muzica de jazz și a început să o studieze și să o analizeze împreună cu toboșarul Emanuel Donadelli. În paralel cu muzica jazz, este interesat de percuție și în special de muzica africană, pe care a avut ocazia de a o aprofunda datorită lui Roberto Lugli. După terminarea liceului, s-a înscris la cursurile de jazz ale Conservatorului din Udine, pe care l-a frecventat timp de câțiva ani. Din 2013 își practică activitatea profesională ca muzician acoperind o gamă largă de genuri. Cântă și colaborează cu: Rivocs, Maistah Aphrica, BravoGesùRoger, Giacomo Zanus-Kora, Kalaima, Gianpaolo Rinaldi Trio, Alberto Visentin, Radio Zastava, Fainas, Arearea to și nu numai.
A avut plăcerea de a cânta cu Francesco Bearzatti, Danilo Gallo, Giovanni Falzone, Fabrizio Bosso, Igor Lumpert, Glauco Venier, Jure Pukl, Cene Resnik, Giovanni Maier, Daniele D'Agaro, Giorgio Pacorig, Fabrizio Puglisi, Mirko Cisilino, Rosa Brunello, Dhafer Youssef și mulți alții.

*** 

„Din 2009 am căutat frumusețea, fără compromisuri, pentru a împărtăși dragostea noastră pentru muzica tradițională cu publicul.” 


Errichetta Festival este inițiativa a unei comunități de muzicieni, uniți de pasiunea pentru muzica tradițională. O pasiune concretizată în studiul practic al tradițiilor specifice, însoțită de o fascinație pentru semnificațiile și rolurile originale jucate de muzică în comunitățile respective.
Festivalul este un loc de reuniune și de sărbătoare. O casă pentru comunitatea de muzicieni, dar și un atelier de împărtășire și inspirație a acestei cercetări, sub forma unor concerte și cursuri de măiestrie. 
Prima ediție a avut loc în anul 2009, iar festivalul se află acum la ediția cu numărul XII. Pentru prima dată, Errichetta Festival călătorește de la Roma spre Sibiu, pentru a celebra „Ziua Minorităților”

www.errichettafestival.com

***

Proiectul "Daruri muzicale" este cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2023.

Fotografii