Sibiu Opera Festival 2024. "Pescuitorii de perle" de G. Bizet

Sibiu Opera Festival 2024. "Pescuitorii de perle" de G. Bizet


Bilete:

120 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari)

Gazdă:

nr. 1, Strada Emil Cioran 3, Sibiu 550025, Romania

Data și ora:

Miercuri, 09 Octombrie 2024
19:00 - 21:00

Despre

Miercuri, 9 octombrie 2024, ora 19.00
Centrul Cultural „Ion Besoiu”

Sibiu Opera Festival

"Pescuitorii de perle" de G. Bizet

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

Dirijor: Tiberiu Dragoș Oprea
Maestru cor: Adrian Stanache

Distribuția:
  • Nadir - Doru Iftene
  • Leila - Laura Eftimie
  • Zurga - Marius Eftimie
  • Nurabad - Daniel Pascariu
  • Soliști balet: Bogdan Bârsănescu, Cătălina Iliescu, Carlos Alvarado

Regie și scenografie: Ștefan Munteanu
Costume: Daniela Vlădescu
Coregrafie: Horațiu Cherecheș


„Pescuitorii de perle” este o operă compusă de Georges Bizet, pe un libret de M. Carre și E. Carmon, care a avut premiera pe 30 septembrie 1863, la Paris.

SINOPSIS

Actul I. Pe una din plajele insulei Ceylon, pescuitorii se pregătesc pentru muncă, îndemnând fecioarele să alunge prin dansul lor spiritele rele. Zurga este ales conducător al castei. Sosește Nadir, vechi prieten al lui Zurga și împreună își amintesc trecutul și dragostea lor comună pentru o dansatoare sacră. Odinioară au renunțat amândoi la ea, pentru a nu-și compromite prietenia. Conform tradiției, este adusă în mijlocul comunității o tânără fecioară ce va trebui să domolească marea cu cântecul său. După preceptele religioase, tinerei cu fața acoperită i se cere un jurământ de castitate. Fecioara este chiar Leila, fata de care Nadir și Zurga au fost îndrăgostiți.

Actul II. Marele preot Nurabad îi reamintește Leilei de îndatoririle pe care le are față de comunitate. Ca să-și demonstreze hotărârea de respectare a jurământului, Leila îi povestește cum mai de mult și-a riscat viața ca să salveze un fugar. Drept răsplată, acesta i-a dăruit un colier. După plecarea lui Nurabad, Leila începe rugăciunea. Nadir îi întrerupe cântecul sacru. Cei doi tineri se hotărăsc să se revadă în acel loc, în fiecare seară. Dar preotul îi descoperă, îi denunță poporului și lui Zurga. Când își dă seama cine este Leila, Zurga este orbit de gelozie, condamnând la moarte pe cei doi trădători. În acel moment începe furtuna și pescuitorii sunt cuprinși de teama că marea furioasă se va răzbuna pe ei.

Actul III. Zurga este chinuit de gândul că nu și-a putut stăpâni furia, trimițând astfel la moarte un prieten drag și femeia pe care o iubește. Leila îl imploră pe Zurga să o omoare pe ea dar să-l cruțe pe Nadir. Zurga nu se lasă înduplecat. Nurabad sosește să pregătească execuția. Leila dorește ca după moartea sa, colierul primit de la fugarul pe care l-a salvat să fie dus mamei sale. Zurga recunoaște colierul, dându-și seama că Leila, copil fiind, i-a salvat viața. Se hotărăște la rândul său, sa îi elibereze pe cei doi condamnați, chiar cu prețul vieții sale. În timp ce Nurabad, alături de întreaga comunitate, pregătește moartea trădătorilor, Zurga dă foc satului pentru a deruta oamenii, care fug înspăimântați. Nurabad descoperă că Zurga i-a salvat pe cei doi îndrăgostiți. Neavând nici o scăpare, Zurga se omoară în fața lui Nurabad.


Spectacol prezentat în cadrul Sibiu Opera Festival, ediția a XXIII-a.
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.
Proiect co-finanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2024.