Sibiu Opera Festival 2024. Concert de muzică sacră: "Laudate Dominum"

Sibiu Opera Festival 2024. Concert de muzică sacră: "Laudate Dominum"


Bilete:

30 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari)

Gazdă:

Piața Mare 3, Sibiu 550163, Romania

Data și ora:

Vineri, 04 Octombrie 2024
20:00 - 21:00

Despre

Vineri, 4 octombrie 2024, ora 20.00, Biserica Romano-Catolică "Sf. Treime" - Piața Mare

Sibiu Opera Festival 2024
Concert de muzică sacră: "Laudate Dominum"

Elena Moșuc - soprană

Eduard Antal - orgă


asCULTă:
  • J.S. Bach - "Wir glauben all an einen Gott"
  • W.A. Mozart - "Laudate Dominum"
  • F. Haendel - "Lascia ch‘io pianga"
  • F. Haendel - "Ombra mai fu"
  • Padre Davide da Bergamo (1791-1863) - "Elevazione in re minore"
  • César Franck - "Panis Angelicus"
  • Caccini - "Ave Maria"
  • André Knevel (1950*) – "Toccata în sol minor"
  • Bach-Gounod - "Ave Maria"
  • G. Verdi - "Otello - "Ave Maria"
  • G. Verdi - "La Forza del destino" - "La Vergine degli angeli"
  • Mascagni - "Ave Maria"

Elena Moşuc, soprană de naţionalitate româno-elveţiană, una dintre cele mai versatile şi expresive soprane din lume şi important promotor internaţional al valorilor artei lirice, s-a născut la 18 ianuarie 1964, la Iaşi.
A studiat la Universitatea de Muzică "George Enescu" din oraşul natal, iar după mai multe premii obţinute a cunoscut o spectaculoasă carieră în străinătate. Soprana Elena Moşuc a fost foarte ataşată de Opera din Zürich, unde şi-a demonstrat talentul şi dăruirea pentru scenă în diverse roluri, majoritatea interpretate pe tot mapamondul. Dintre rolurile interpretate amintim: Regina Nopţii (interpretat de 250 de ori), Konstanze, Donna Anna, Zerbinetta, Lucia, Linda di Chamounix, Elvira, Gilda, Violetta, Mimi, Musetta, Micaela, Medora (Il Corsaro), Maria Stuarda, Nedda, Alice Ford, Lucrezia Borgia, Norma, Anna Bolena, Desdemona, Leonora (Il Trovatore), Lakmé, Giselda ş.a.
A fost invitată să cânte în întreaga Europă, pe cele mai faimoase scene internaţionale (la Teatrul Scala din Milano, Viena, Opera Covent Garden din Londra, Teatrele Bastille, Opéra Comique, Palais Garnier şi Champs-Elysées din Paris, Roma, Torino, Veneţia, Palermo, München, Berlin, Hamburg, Barcelona, Bilbao etc.), precum şi în cadrul unor festivaluri de renume (Salzburg, Arena din Verona, Savonlinna în Finlanda, Torre del Lago Italia). De asemenea, a fost invitată să cânte în SUA (la Metropolitan Opera New York şi Dallas), în Japonia, China, Taiwan şi Coreea.
Elena Moşuc a lucrat cu mari dirijori precum Sir Colin Davis, Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi, Fabio Luisi, Nello Santi, Lorin Maazel, Gustavo Dudamel, Philipp Jordan, Valéry Gergiev etc., dar şi cu regizori de marcă între care îi amintim pe Franco Zeffirelli, Liliana Cavani, Ruth Berghaus, Sven-Eric Bechtolf, Stefan Herheim, Mario Martone, Lorenzo Mariani, Graham Vick, Martin Kusej, Roman Polanski..
Elenei Moşuc îi place, totodată, să experimenteze şi alte genuri muzicale în concerte tip crossover, făcând turnee cu proiectul său "Resonance", şi este pasionată de muzica de film realizând CD-ul "L'amore é poesia" la Abbey Road Studios cu Orchestra Simfonică din Londra, în care filmul şi opera se îmbrăţişează.
Artista a câştigat, de-a lungul timpului, mai multe concursuri internaţionale, cel mai important fiind "ARD Wettbewerb", concursul televiziunilor germane, în 1990, care i-a deschis drumul în cariera internaţională, şi i-au fost decernat numeroase distincţii şi premii prestigioase.
În 2004 i-a fost decernat Ordinul "Meritul Cultural" Categoria D "Arta Spectacolului" în grad de Ofiţer. În 2009, a obţinut titlul de Doctor în muzică "Summa cum laude" la Universitatea de Muzică din Bucureşti, iar în 2010 a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Iaşi. În 2015 i-a fost acordat "Marele Premiu al Operelor naţionale din România".
În 2017 şi în 2018, a fost nominalizată pentru renumitul premiu internaţional "OSCAR DELLA LIRICA". În 2019 a fost nominalizată de două ori la prestigiosul premiu Opus Klassik, prima ca cea mai bună soprană a anului şi a doua pentru albumul său CD Verdi Heroines (Solo Musica) şi a fost proclamată câştigătoarea renumitului International Opera Awards "Opera Star" OSCAR DELLA LIRICA ca cea mai bună soprană. În 2022, la Iaşi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei i-a oferit Crucea Moldavă, cea mai mare distincţie pentru mireni, iar Ministrul Culturii a onorat-o cu distincţia de excelenţă pentru o excelentă carieră pe scenele internaţionale.

Eduard Antal, organistul-titular al catedralei romano-catolice "Sfântul Iosif" din București și managerul de proiect al Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae, este o prezență activă în lumea muzicii clasice.
Absolvent al ciclurilor de licență și de master în specializarea orgă la Universitatea Națională de Muzică București (UNMB), sub îndrumarea profesorului Dan Racoveanu, Eduard continuă călătoria sa academică ca doctorand, avându-l drept coordonator pe profesorul și compozitorul Dan Dediu. A reprezentat UNMB în proiectul „Young Musicians – Ambassadors of the National University of Music Bucharest” și s-a evidențiat ca laureat al Concursului național de interpretare „Ada Ulubeanu” în anii 2019 și 2020, primind și prestigiosul premiu „Franz Xaver Dressler” pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de orgă. Recunoașterea performanțelor sale remarcabile a fost subliniată prin acordarea bursei de excelență din partea UNMB în 2018, iar în perioada 2017-2018 a fost bursier al Fundației „Principesa Margareta a României”, în cadrul programului „Tinere Talente”.
Eduard Iosif Antal a susținut recitaluri ca solist în diverse țări, precum Elveția, Polonia, Italia, Ungaria, Turcia, și în orașe importante din România, contribuind la promovarea muzicii de orgă într-un spectru internațional. Din anul 2020, realizează o incursiune în peisagistica instrumentelor de pe teritoriul României, concertând în cadrul turneului național „Orgile României”.
Participând la festivaluri notabile la nivel național și internațional, precum SIMN, Festivalul Internațional de Orgă București, Organ Nights, Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae, Eduard a confirmat abilitățile sale artistice și pasiunea pentru muzică.
Colaborările sale includ apariții ca solist alături de Orchestra Națională Radio, Big Band-ul Radio, Filarmonica Arad, și numeroase colaborări cu Filarmonica „George Enescu” din București, Corul Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, precum și orchestrele Universității Naționale de Muzică din București: „Universitaria”, „Concerto” și „BAROCkerii”.
De asemenea, este bursier al Institutului Cultural Român, la Paris, cu bursa „George Enescu” la Cité Internationale des Arts, ceea ce îi oferă oportunitatea de a-și îmbogăți experiența artistică la nivel internațional. Eduard Antal continuă să îmbine virtuozitatea sa muzicală cu devotamentul față de promovarea și evoluția artei organistice în România și în afara ei.

Spectacol prezentat în cadrul Sibiu Opera Festival, ediția a XXIII-a, în parteneriat cu Parohia Romano-Catolică Sibiu Centru.
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.
Proiect co-finanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2024.