Romania Universalis

Concert cameral

Data și ora:
Bilete:
30 lei
Gazdă:

Strada Cetății 3-5, Sibiu 550160, Romania

Despre

Miercuri, 24 noiembrie, în Sala Henry Selbing, vă invităm să ascultați creații camerale aparținând compozitorilor români de diverse etnii, sub genericul "Romania Universalis".

Artiști:
- Diana Jipa - vioară
- Ștefan Doniga - pian
 
asCULTă:
- George Enescu - Impromptu concertant
- Alfonso Castaldi - Elegia (variantă pentru vioară și pian de Diana Jipa și Ștefan Doniga)
- Walter Mihail Klepper - Sonatina nr.1 pentru vioară și pian op.12
- Theodor Rogalski - Balada pentru vioară și pian
- Hilda Jerea - Șapte dansuri românești pentru vioară și pian pe teme culese de Béla Bártok
- Mihail Jora - Mica suită
- Eugen Doga - Balada
- Béla Bártok - 6 Dansuri populare românești (versiunea pentru vioară și pian de Zoltán Székely)
- Adrian Iorgulescu - Duel Dual - primă audiție absolută
- Grigoraș Dinicu-Jascha Heifetz - Hora Staccato

ROMANIA UNIVERSALIS este un concept original, menit să pună în valoare bogăția și diversitatea resurselor culturale din spațiul istoric românesc. Această intenție se concretizează prin prezentarea unui inedit program de recital cameral, alcătuit din miniaturi instrumentale aparținând unor compozitori români sau asimilați spațiului cultural românesc, dar de diverse origini etnice și provenind din principalele regiuni geografice și istorice românești. Sunt, de asemenea, prezente lucrări ce acoperă peste 130 de ani de muzică, repertoriul devenind deosebit de reprezentativ pentru ceea ce înseamnă muzica românească în ansamblul său. Astfel, alături de pagini enesciene sunt prezente creații semnate de Béla Bartók, Alfonso Castaldi, Eugen Doga, Grigoraș Dinicu, Hilda Jerea, Mihail Jora, Walter Klepper sau Theodor Rogalski, dar și o primă audiție absolută aparținând compozitorului Adrian Iorgulescu și creată special pentru cei doi interpreți protagoniști ai recitalului. Fiecare dintre aceste lucrări reprezintă un univers cultural aparte, unic și foarte specific în sine și, în același timp, deosebit de important în ansamblul vast al culturii naționale românești.
Conceptul ROMANIA UNIVERSALIS este, așadar, o afirmare a universalității culturii românești nu doar din punctul de vedere al valabilității sale în context european, ci și ca o caracteristică a sa structurală, un filon intim, una dintre valorile sale inconfundabile.

***

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă întrea 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusulSARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii și al ministrului Sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.

***
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.
***
Sprijiniţi muzica Filarmonicii Sibiu! Deveniţi mecena prin donaţii onorifice în contul:
RO 86 TREZ 57621 G 370100XXXX (CUI/CF Filarmonica de Stat Sibiu: 4556263)
***
Urmăriţi-ne pe: www.facebook.com/FilarmonicaSibiu | www.youtube.com/FilarmonicadeStatSibiu | www.instagram.com/filarmonicasibiu | https://filarmonicasibiu.app.link/asCULTa | www.tiktok.com/@FilarmonicaDeStatSibiu