Recital Maria Marica, Alexandra Segal & Benjamin Kruithof ✦ Concursul Internațional George Enescu

Recital Maria Marica, Alexandra Segal & Benjamin Kruithof ✦ Concursul Internațional George Enescu


Gazdă:

Filarmonica Sibiu, Romania

Data și ora:

Despre

Alexandra Segal (pian), Maria Marica (vioară) și Benjamin Kruithof (violoncel) – cei 3 mari câștigători ai Concursului Internațional „George Enescu” din anul 2022 vor susține un recital de excepție în cadrul ⚜ Concursului Internațional George Enescu de la Sibiu.
______

✦ PROGRAM

  • Joseph Haydn - Trio in E flat major Hob.XV:29
  • Lili Boulanger - D'un matin de printemps
  • Felix Mendelssohn - Trio no. 1
  • Dmitri Shostakovich - Trio no. 2

✦ BIOGRAFIE

În lumina reflectoarelor muzicale strălucește Alexandra Segal, o pianistă israeliană al cărei joc virtuos și interpretare pasionată au fascinat audiențe în întreaga lume. 
Alexandra Segal a dobândit faima ca urmare a realizării excepționale la Concursul Internațional „George Enescu” din 2022, unde a triumfat cu premiul I la secțiunea de pian, interpretând Concertul nr. 3 în do major pentru pian și orchestră op. 26 de Serghei Prokofiev.
Pentru a ilustra calibrul său artistic, o să cităm o recenzie elocventă: „A fost apoteoza serii la Ateneu. Alexandra Segal a susținut un concert extrem de solicitant cu viziunea unui mare solist. Spontaneitatea ei este captivantă. De la sonorități delicate în pianissimo până la acumulări de magmă vulcanică, ea știe să clarifice sau să întunece narațiunea muzicală, trecând de la o stare de spirit la alta precum un fulg se topește instantaneu pe pielea umană” - LiterNet.
S-a născut în Kiev, Ucraina, în anul 1995, și a început studiul pianului la vârsta de doar șase ani sub îndrumarea profesoarei Natalie Tolpygo. În urma perseverenței și pasiunii sale, a absolvit studiile de licență la Școala de Muzică "Buchmann-Mehta" sub îndrumarea profesorului Tomer Lev, iar masteratul la Universitatea de Muzică "Franz Liszt" din Weimar cu îndrumarea profesorului Balázs Szokolay. În prezent, își continuă studiile la Universitatea de Muzică și Arte Spectacol din Graz, având-o ca mentor pe profesorul Milana Chernyavska.
Cu o carieră bogată în interpretare, Alexandra a oferit concerte captivante în diverse colțuri ale lumii, inclusiv în Israel, Statele Unite ale Americii, Europa și Ucraina. Ea nu doar a impresionat publicul prin abilitățile sale muzicale, ci a fost distinsă cu numeroase premii de prestigiu. Printre acestea se numără Premiul al III-lea la Concursul Internațional de Muzică Medici (2021), Premiul al III-lea la Concursul Internațional de Muzică din Chicago (2020), precum și premii I la Concursul Piano Forever (2017, Israel), Concursul de Pian Arianne Katcz (2017), Concursul Pnina Salzman pentru Tineri Pianiști (2017) și multe altele.
Pe lângă cariera sa solo, Alexandra a colaborat cu orchestre de renume, precum Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Simfonică din Haifa și multe altele, sub bagheta dirijorilor distinși precum Vag Papian, Avi Ostrowsky, Yoav Talmi și Guy Feder.
Alexandra Segal reprezintă un exemplu strălucit de devotament și măiestrie în domeniul muzicii. Cu pasiunea și talentul ei impresionant, este cu siguranță o pianistă ce va continua să lumineze scena muzicală internațională.

Maria Marica este marea câştigătoare a Concursului Internaţional George Enescu 2022, la Secţiunea Vioară, finală în care a impresionat cu interpretarea Concertului în re major pentru vioară și orchestră op. 77 de Johannes Brahms.
Artista s-a născut la Cluj-Napoca într-o familie de muzicieni și a început să studieze vioara la vârsta de șapte ani. A studiat cu Nicușor Silaghi în orașul natal și în prezent este îndrumată de David Grimal la Universitatea de Muzică din Saarbrücken.
Maria a susținut recitaluri și concerte atât în România, cât și în Franța, Italia, Germania și Statele Unite și este laureată a mai multor concursuri din România.
A concertat în formule camerale alături de muzicieni renumiți, precum Marc Coppey, Philippe Cassard, David Grimal, Frans Helmerson, Boris Brovtsyn, Sergey Malov, Victor Julien-Laferrière și Solenne Païdassi.
Este membră a Ansamblului Les Dissonances și a fost, de asemenea, membră a Orchestrei Române de Tineret, alături de care a avut șansa să concerteze în săli precum Musikverein Viena, Elbphilharmonie Hamburg, Filarmonica din Paris, Konzerthaus Berlin.
A participat la cursuri de măiestrie susținute de Leonidas Kavakos, Nora Chastain, Mihaela Martin, Rosanne Philippens și Gabriel Croitoru. În 2021 a participat la Cursurile de Vioară de la Kronberg, unde a studiat cu Kolja Blacher și Gerhard Schulz. În perioada 2014-2016 și în 2019 a făcut parte din programul Interferențe al Festivalului SoNoRo, unde a lucrat cu Diana Ketler, Thorsten Johanns și Alexander Sitkovetsky, iar în 2015 a participat la Programul Young Performers al Festivalului Music@Menlo din California, SUA, unde a studiat cu Clive Greensmith, Erin Keefe, Arnaud Sussmann, membri ai Cvartetului Escher și ai Cvartetului Dover.

Benjamin Kruithof a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2022, Secțiunea Violoncel, după o Finală în care a interpretat Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră op. 104 de Dvořák.
S-a născut la Luxemburg în 1999, într-o familie de muzicieni. La vârsta de 5 ani a început să studieze violoncelul la Conservatoire du Nord, cu Raju Vidali. În ultimii ani, Benjamin a studiat cu profesorii Mirel Iancovici (Conservatorul din Maastricht), Katharina Deserno și Maria Kliegel (Universitatea de Muzică din Köln). Din 2017, studiază cu profesorul Jens-Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin.
În noiembrie 2020, Benjamin a obținut premiul I și premiul publicului la Bienala de Violoncel de la Amsterdam, un premiu special la Concursul Pablo Casals din Spania, premiul II la Concursul Gabrielli de la Berlin, premiul I și premiul publicului la Concursul Anne și Françoise Groben din Luxemburg, premiul I și un premiu special la Concursul FLAME din Paris, premiul I și premiul publicului la Concursul Internațional Léopold Bellan din Paris și un premiu special la Concursul Internațional Knopf din Düsseldorf.
Benjamin a concertat cu Orchestra de Cameră din Luxemburg, Filarmonica din Herford, Orchestra Filarmonică din Luxemburg, în săli precum Concertgebouw Amsterdam, Gasteig München, Kings Place din Londra, Sala de Concerte din Changsha, Sala Universității Renmin, Opera din Guangzhou, Filarmonica din Luxemburg, Sala Cortot din Paris. A cântat alături de Conrad van Alphen, Adrian Adlam, Vadym Kholodenko, Alena Baeva, Semion Gavrikov, Pascal Schumacher, Thomas Hell, Florian Krumpöck, Hartmut Haenchen și Vahan Mardirossian. În februarie 2020 a înregistrat primul său CD cu Filarmonica din Herford la casa de discuri Ars Production. În 2021 a fost invitat să participe la Academia Seiji Ozawa din Elveția.
Benjamin cântă la un instrument din secolul al XVIII-lea, realizat de lutierul italian G.B. Guadagnini, care îi este pus la dispoziție de Universitatea de Arte din Berlin.
______

Producător: Ministerul Culturii
Organizat de Asociația Culturală Play și Artexim
Cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu
Partener: Filarmonica de Stat Sibiu