Recital Trio "Alpha"

Recital Trio "Alpha"


Tickets:

30 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari)

Location:


Strada Cetății 3-5, Sibiu 550160, Romania

Dates And Hours:

Wednesday, 2nd April 2025
19:00 - 20:00

About

Miercuri, 2 aprilie 2025, ora 19.00, Sala Thalia

Recital cameral


Trio "Alpha"
  • Valentin Șerban - vioară
  • Ștefan Cazacu - violoncel
  • Ioan-Dragoș Dimitriu - pian

asCULTă:

lucrări de J. Brahms și A. Dvořák



Valentin Șerban este concertmaestru al Orchestrei Filarmonicii "George Enescu". A câştigat Marel Premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, ediția 2020/21. Violonistul a obținut diploma de licență la Universitatea "Transilvania" din Brașov și a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. A concertat în România, Franța, Germania, Austria și Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaistru invitat al Orchestrei Române de Tineret.
Valentin Șerban s-a perfecţionat în arta interpretării sub îndrumarea violoniștilor Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi, Ştefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski, Ilarion Ionescu-Galaţi, Silvia Marcovici, Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Adam Han-Gorski, Arlette Bonamy, Alexandru Tomescu. A cântat în săli faimoase de concerte - Grande Salle Pierre Boulez - Philharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth Hall în Antwerp, Ateneul Român, Opéra de Dijon, Le Volcan din Le Havre - și a avut drept parteneri de scenă muzicieni renumiți, precum Alina Pogotskina, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Claudio Bohorquez, Viviane Hagner, Diana Ketler, Răzvan Popovici, Aimo Pagin, Vladimir Mendelssohn, Philippe Graffin, Marius Ungureanu.

Născut în anul 1994, Ştefan Cazacu şi-a început la doar 6 ani formarea muzicală, alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu. A urmat studiile de licență și de master la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa Răzvan Suma, apoi și-a completat studiile de master la Universitatea de Muzică din Viena, grație unei burse Erasmus. Ștefan Cazacu a participat la cursuri de perfecționare susținute de apreciați violonceliști pe scena muzicală internațională, ca Reinhard Latzko, Wolfgang Boettcher și Frans Helmerson.
Activitatea sa camerală este foarte bogată. Ștefan Cazacu colaborează constant - începând din anul 2011 - cu ansamblul Violoncelissimo, creat în 1992, cu concerte în străinătate (Bruxelles, Washington DC), dar și în țară (București, Iași, Timișoara ș.a.). De asemenea, face parte din ansamblurile Duo Serafim (alături de violoncelistul Mircea Marian) şi PlaCello (împreună cu Răzvan Suma, Ella Bokor și Mircea Marian).
A câştigat Premiul I la International Danube Festival - Donaufest (Ulm, Germania - 2022) și Premiul III la Concursul Internațional "George Enescu" (București - ediția 2020-2021). Artistul a concertat în ipostaza de solist cu toate orchestrele simfonice din România - inclusiv cu Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica "George Enescu", Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră Radio - dar și cu Filarmonica din Chișinău sau cu Orchestra de Tineret din Alicante - Spania ș.a. Printre dirijorii cu care a colaborat se numără: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu, Theo Wolters.
Din 2020, Ștefan Cazacu predă la Universitatea Națională de Muzică București și la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti".

Născut la Braşov în anul 1991, Ioan Dragoş Dimitriu şi-a făcut debutul internaţional în 2011, la sala Filarmonicii din Berlin, cu Concertul nr. 5, în Mi bemol major, "Imperialul" de Beethoven, iar în decembrie 2018 a cântat pentru prima dată ca solist la Konzerthaus din Viena, interpretând Rhapsody in Blue de Gershwin.
A început studiul pianului la vârsta de 6 ani, cu profesoara Viorica Burcica, şi a urmat apoi Liceul de Artă din Braşov, la clasa Francisca Lupu. În 2010, a intrat la Universitatea de Muzică şi Arte Dramatice din Viena, unde a lucrat sub îndrumarea lui Martin Hughes şi apoi cu Stefan Arnold. Palmaresul său cuprinde peste 25 de premii I la concursuri internaţionale.
Pianistul a fondat agenția de impresariat Aegeria Artists Management la Viena şi Transylvanian International Piano Competition la Braşov. Împreună cu pianistul Horia Mihail, în 2019 a pus bazele Festivalului TAMTAM de la Brașov, în cadrul căruia au evoluat, în cele 3 zile şi pe cele 7 scene în aer liber, peste 400 de artişti în cadrul a peste 100 de evenimente. De asemenea, în martie 2020, cei doi artişti au lansat #ScenaVirtualaTAMTAM.



Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.