Sala Thalia

Noul sediu al Filarmonciii de Stat Sibiu este incepand din 7 octombrie 2004 sala Thalia, un edificiu cultural de o importanta nationala.
Dupa distrugerea acesteia in incendiile din 1826 si 1949, in 1990 Consiliul Judetean Sibiu a inceput reconstructia salii. Lucrarile s-au finalizat in mai 2004 pentru ca primul concert sa aiba loc pe 29 mai 2004.

Istoric

Sala Thalia a fost construita in anul 1787 de Martin Hochmeister initiatorul primei librarii de la noi din tara, constructia fiind o adevarata bijuterie arhitecturala, avand doua balcoane si loja pentru guvernatorul Transilvaniei.
Spre deosebire de destinatia principala pe care o are astazi, aceea de a sluji muzicii, initial sala a fost conceputa pentru a gazdui reprezentatiile teatrale. In lipsa unui spatiu necesar in centrul orasului s-a hotarat construirea teatrului in Turnul Gros din centura de aparare a orasului.
Constructia a fost inaltata intr-un an de zile astfel ca in luna iunie 1788 a avut loc primul spectacol, devenind primul teatru din tara si unul dintre cele mai frumoase din Europa.
De-a lungul timpului pe scena Thaliei au urcat personalitati celebre din lumea culturala romaneasca in frunte cu George Enescu si Mihai Eminescu. Poetul a fost sufleur intr-o piesa jucata in trupa lui Mihai Pascaly intr-o « excursie de propaganda artistica si nationala prin Ardeal » in 1867.
A fost prima data cand se juca in limba romana. Trupa nu a platit taxe pentru sala pentru ca a prezentat unele spectacole gratuite pentru saracii orasului. Presa vremii relateaza ca s-a jucat tot timpul cu casa inchisa la unele reprezentatii fiind prezente si oficialitatile orasului.
Au fost si multi spectatori din satele romanesti din imprejurimile Sibiului.

Incendiile

Primul incendiu in sala Thalia a avut loc in anul 1826 si a fost remediat de insusi Hochmeister. Al doilea insa a fost mult mai puternic si a mutat activitatea teatrului in incinta fostului cinematograf Apollo, sediu in care functioneaza astazi Teatrul Radu Stanca.
A avut loc in noaptea de 13 februarie 1949 de la o tigara uitata aprinsa

📸 În imagini
1. Clădirea Sălii Thalia în anii '80 (Kleines Sibiu - Fb.com / Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken)
2. Interiorul Sălii Thalia (Emil Fischer - secolul XX - Fb.com / Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken)
3. Clubul Uzinelor „Independețna” (Dan Dănilă Fb.com / Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken)

Filarmonica de Stat Sibiu

Similar Suggestions

IMPORTANT
Fă cunoștință cu noi
Reguli de respectat în sala de concert
Festivalul Româno - American 2020 - Media
Informații administrative