Ioana Movileanu, o solistă cu palmares impresionant

Ioana Movileanu, o solistă cu palmares impresionant


Solista concertului simfonic de joi, 27 ianuarie, are deja un CV profesional remarcabil.

Născută într-o familie de muzicieni, Andreea Ioana Movileanu se dedică studiului intens al violoncelului de la vârsta de 9 ani, în cadrul Școlii Gimnaziale de Arte Iosif Sava” din București, sub îndrumarea prof. Ani-Marie Paladi. În prezent este elevă a Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” la clasa prof. Ștefan Cazacu.
A avut numeroase participări publice în concursuri și recitaluri unde, pe lângă sufragiile publicului spectator, a beneficiat și de aprecierea specialiștilor materializată prin premii și diplome. 
Astfel, se pot menționa: Premiul I la Concursul Internațional Master of Strings 2021, Premiul I și Premiul Special la Concursul Internațional ”The Violin Doc” International Festival 2021, Premiul I și  Marele Premiu al Palatului Național al Copiilor la Concursul Național de Interpretare Instrumentală, secțiunea corzi grave - 2013; Premiul I la Concursul Național de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu” - edițiile 2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019 și 2021; Premiul I  la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală -  edițiile 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 și 2019 ; Premiul I la Concursul Național de Violoncel „Alexandru Moroșanu”- 2016;  Premiul I de Excelență și Marele Premiu la Concursul Național „Iosif Sava” - 2017. Marele Premiu la Concursul Național de Violoncel „Alexandru Moroșanu”  2017; Premiul Special și Marele Premiu la Concursul Național „Victor Giuleanu”2019. Premiul I la Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală „Tudor Dumitrescu” – 2019; Premiul I Special și Premiul Special al Fundației ACCUMM la Concursul Național „Iosif Sava” – Ediția 2016, secțiunea muzică de cameră; Premiul I la Concursul Național GRADUS AD PARNASSUM, secțiunea muzică de cameră, edițiile 2016, 2017.
Acestora  li se adaugă și apariții scenice în formații camerale diverse, precum și participarea în cadrul Orchestrei Naționale de Tineret începând cu anul 2017.
De asemenea, este deținătoare a Bursei Iosif Sava, precum și a Diplomei de Excelență acordată de Primăria Generală a Municipiului București în anul 2016, în anul 2017 a obținut bursa completă pentru participarea la Festivalul Youth ClassicsInternational Music Festival and Masterclasses -  Rheinau, Elveția și o Bursă acordată în cadrul Programului MOL de promovare a talentelor în anii 2017 și 2020, bursă Sonoro în anii 2018 și 2020.
În anul 2018, obține o bursă UNIMIR, devine membră în ansamblul Violoncellisimo cu care participă în Festivalul Internațional Vara magică, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal (2018, 2020).
În anul 2019 susține în calitate de solist primul concert alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii ”Paul Constantinescu” Ploiești alături de dirijorul Tiberiu Soare.
În urma prestațiilor din concursurile anului 2021 este recompensată și cu două premii speciale constând în masterclass-uri oferite de prof. Xandra Rotteveel (Olanda) și Benedikt Klockner (Germania); de asemenea participă la masterclassuri ale profesorilor Valentin Răduțiu (Germania), Wolfgang Emanuel Schmidt, Henry Demarquette și Octavian Lup.
De asemenea, a cântat alături de mari muzicieni precum Andrei Ioniță, Valentin Răduțiu, Alexander Sitkovetski, Tiberiu Soare, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Marin Cazacu, Răzvan Popovici, Valentin Șerban etc.

Alte sugestii

Muzica merge mai departe!
Două concerte și o singură grevă
Ștefan Cazacu, nominalizat la Premiul pentru muzică oferit de Radio România Cultural
Primăvară muzicală
SAIFS încalcă dreptul la muncă al angajaților care nu fac parte din sindicat și obstrucționează, din nou, organizarea concertului simfonic!