Noaptea Muzeelor la Filarmonica de Stat Sibiu


Data și ora:
Bilete:
Acces gratuit
Gazdă:

Strada Cetății 3-5, Sibiu 550160, Romania

Despre

𝐎𝐜𝐭𝐚𝐯𝐢𝐚𝐧 𝐍𝐞𝐦𝐞𝐬𝐜𝐮 | 𝐌𝐔𝐙𝐈𝐂𝐀 𝐎𝐑𝐄𝐋𝐎𝐑
Proiect al SNR-SIMC, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu și dalpofzs

***

Octavian Nemescu a fost unul dintre cei mai importanți promotori ai mişcării de avangardă din componistica românească, începând cu anii ‘70 ai secolului trecut. A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București cu Mihail Jora, unde a fost mai târziu profesor de compoziție și conducător de doctorat. De numele său se leagă evoluția și apariția curentului spectral românesc și a celui arhetipal, bazat pe o estetică a esenţializării.
Ciclul "Muzica Orelor" a fost creat în mai bine de 20 de ani (1993-2014) și cuprinde viziunea lui Octavian Nemescu despre rolul muzicii de avangardă, care acționează pentru recuperarea înnoitoare a originilor arhaice, a elementelor existente la baza tuturor tradiţiilor muzicale. A rezultat o muzică ritualică, nonspectaculară, care ar trebui privită (și într-un mod ideal cântată) într-o Piramidă situată cu vârful in jos. Fiecare piesă trebuie cântată doar la ora care i-a fost destinată și împreună vor purta ascultătorul (care devine CĂLĂTOR) prin etajele inițiatice ale călătoriei Eului.
În cadrul instalației sonore de la Filarmonica de Stat Sibiu, participanții sunt invitați să asculte piesele din ciclul "Muzica Orelor" (care încep la fiecare oră fixă), să descopere descrierile teoretice propuse de Octavian Nemescu pentru acest ciclu, și să ia parte, în mod activ, la un performance colectiv creat de ascultarea simultană a acestor piese în mai multe instituții culturale din țară.

Fotografii