Tânărul dirijor polonez Paweł Kapuła, pentru prima oară la pupitrul Filarmonicii de Stat Sibiu

Tânărul dirijor polonez Paweł Kapuła, pentru prima oară la pupitrul Filarmonicii de Stat Sibiu


Paweł Kapuła, dirijor invitat principal al Filarmonicii Pomeraniene, va conduce primul concert simfonic al Filarmonicii de Stat Sibiu din noul an. 
 
Schimbare de ultimă oră în programul muzical al lunii ianuarie! Din motive independente de voința organizatorilor, Nil Venditti nu va putea dirija concertul din 13 ianuarie, așa cum era programat. În schimb, la invitația noastră a răspuns cu generozitate și celeritate Paweł Kapuła, unul dintre cei mai apreciați dirijori ai tinerei generații în Polonia, cunoscut pentru tehnica sa excelentă și interpretările proaspete și extrem de captivante ale programelor inovatoare și vibrante.
Născut în 1992, în Rybnik, Polonia, Paweł Kapuła a început să ia lecții de pian la vârsta de 7 ani. A studiat dirijoratul cu Tadeusz Strugała și Stanisław Krawczyński la Academia de Muzică din Cracovia și a absolvit Muzicologia la Universitatea Jagiellonă din Cracovia. De la debutul său la Filarmonica din Varșovia, în 2016, el a colaborat cu toate orchestrele importante din țara sa. În februarie 2021, Paweł Kapuła a fost numit dirijor principal invitat al Filarmonicii Pomeraniene din Bydgoszcz și lucrează cu orchestre precum Orchestra Simfonică a Radioului Național Polonez (NOSPR), Sinfonia Varsovia, Sinfonia Iuventus, Capella Bydgostiensis, Orchestra Filarmonicii Academiei Beethoven și Orchestrele Filarmonicilor din Gdańsk şi Cracovia. A participat la festivaluri precum La Folle Journée din Varșovia, Probaltica din Toruń și Bydgoszcz Music Festival, unde a dirijat finalul sezonului Filarmonicii Pomeraniene în octombrie 2020, cu o interpretare a Simfoniei nr. 9 a lui Beethoven.

Solistul concertului simfonic din 13 ianuarie 2022 va fi violonistul Valentin Șerban. În vârstă de 31 de ani, Valentin Șerban este câștigătorul marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu (ediția 2020/21), după o finală în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, la Ateneul Român, și a ridicat publicul în picioare. Artistul a obținut diploma de licență la Universitatea Transilvania din Brașov și a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. A concertat în România, Franța, Germania, Austria și Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret. A început să studieze vioara la vârsta de 7 ani, în orașul său natal, Brașov. La începutul educației sale muzicale, Valentin Șerban a luat lecții și a participat la masterclassuri cu violoniști precum Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi, Maestro Ştefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski, Maestro Ilarion Ionescu-Galaţi, Silvia Marcovici, Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Adam Han-Gorski, Arlette Bonamy, Alexandru Tomescu.  Este câștigătorul unor concursuri naționale și internaționale de vioară, cum ar fi: Concursul Internațional "Andrea Postacchini" (Italia), Concursul Național "Mihai Jora" (România), Concursul Internațional "Ștefan Ruha" (România), Concursul Internațional "În Memoria lui Enescu" (România). A cântat în săli faimoase de concerte cum ar fi Grande Salle Pierre Boulez – Philharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth Hall în Antwerp, Ateneul Român, Opéra de Dijon, Le Volcan în Le Havre etc. și a fost pe aceeași scenă cu muzicieni renumiți, precum Alina Pogotskina, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Claudio Bohorquez, Viviane Hagner, Diana Ketler, Răzvan Popovici, Aimo Pagin, Vladimir Mendelssohn, Philippe Graffin, Marius Ungureanu.
 
Primul concert simfonic al Filarmonicii de Stat Sibiu din noul an va avea loc joi, 13 ianuarie 2022, ora 19.00, la Sala Thalia. 
asCULTă:
  • Piotr Ilici Ceaikovski - Concertul în re major op.35 pentru vioară și orchestră
  • Johannes Brahms - Simfonia a II-a în re major op.73.
Biletele pentru acest concert sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și pe iabilet.ro la prețul de 60 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).
 
Odată cu primul concert din luna ianuarie, avem plăcerea să vă anunțăm și Zilele Culturii Naționale, pe care le vom sărbători în perioada 14 – 17 ianuarie prin două concerte camerale, un concert educativ și o expoziție.

În ton cu peisajul de ianuarie, Filarmonica de Stat Sibiu propune pentru prima lună a anului o serie de concerte simfonice "monocrome". Astfel, dacă în 13 ianuarie vom asculta P.I. Ceaikovski - Concertul în re major op.35 pentru vioară și orchestră și J. Brahms - Simfonia a II-a în re major op.73, pe 20 ianuarie sunt pregătite două lucrări în do minor de L. van Beethoven, iar programul concertului din 27 ianuarie include D. Kabalevsky - Concert nr. 2 în sol major pentru violoncel și orchestră op. 77 și W.A. Mozart - Simfonia nr. 40 în sol minor K550.
 
***
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.
---
Sprijiniți muzica Filarmonicii Sibiu! Deveniți mecena prin donații onorifice în contul:
RO 86 TREZ 57621 G 370100XXXX (CUI/CF Filarmonica de Stat Sibiu: 4556263)
---

Similar Suggestions

Muzica merge mai departe!
Două concerte și o singură grevă
Ștefan Cazacu, nominalizat la Premiul pentru muzică oferit de Radio România Cultural
Primăvară muzicală
SAIFS încalcă dreptul la muncă al angajaților care nu fac parte din sindicat și obstrucționează, din nou, organizarea concertului simfonic!