Provocare de Ziua Internațională a Muzicii

Provocare de Ziua Internațională a Muzicii


🎼 În fiecare an, pe 1 octombrie, este sărbătorită Ziua Internaţională a Muzicii, susţinută de International Music Council, o zi care promovează diversitatea muzicii din viaţa tuturor popoarelor şi accesul la muzică pentru toţi oamenii, încurajând schimbul de experienţe culturale, idealurile de pace şi prietenie.

🎙️ Dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, vă transmite un mesaj special cu această ocazie.

♨️ Răspundeți provocării într-un comentariu la postarea de pe Facebook sau YouTube și puteți câștiga, prin tragere la sorți, o invitație la Gala Sibiu Opera Festival 2024 din 3 octombrie!

Muzica inspiră, încurajează şi aduce oamenii împreună. Studiile arată chiar că muzica este bună pentru sănătate, oferind răspunsuri fizice, mentale şi emoţionale pozitive atunci când oamenii pur şi simplu ascultă muzică sau o interpretează. Muzica are atribute unice bazate pe cultura şi zonele lumii din care provine, fiind o activitate umană, exclusivă oamenilor. Având în vedere toate acestea, în 1949, Consiliul Internaţional de Muzică a fost creat ca organizaţie asociată a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Iniţiată de Lord Yehudi Menuhin, şi adoptată în 1973 de cea de-a 15-a Adunare Generală a Consiliului Internaţional al Muzicii de la Lausanne, prima Zi internaţională a muzicii a fost sărbătorită în 1975, pentru promovarea artei muzicale care ajută la aplicarea ideilor UNESCO de pace şi prietenie între oameni. Propunerea pentru a dedica o zi muzicii a fost făcută atât de renumitul violonist şi muzicolog Yehudi Menuhin, cât şi de Boris Yarustowski, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Internaţional al Muzicii, care au semnat o scrisoare, în acest sens, adresată tuturor membrilor acestui organism, potrivit www.imc-cim.org.

Evenimentele organizate pentru a cinsti această artă sunt numeroasele concerte, la care sunt invitaţi să participe compozitori, interpreţi şi muzicologi de renume, pentru a vorbi despre importanţa muzicii şi locul ei în viaţa modernă. Ziua internaţională a muzicii promovează arta muzicală şi relaţia de prietenie între popoare şi culturi, schimbul de experienţă şi aprecierea numeroaselor valori estetice. În întreaga lume au fost adoptate multe metode de predare a muzicii, unele dintre acestea specifice culturilor din care fac parte. În Europa, Americi, Asia, precum şi în alte locuri, copiii sunt adesea învăţaţi în şcoli diverse genuri muzicale, folosind vocea sau instrumente muzicale.

Consiliul Internaţional de Muzică reprezintă cea mai mare reţea de organizaţii, instituţii şi persoane din lume care îşi desfăşoară activitatea în domeniul muzical. Prin membrii săi şi reţelele acestora, IMC are acces direct la peste 1.000 de organizaţii din aproximativ 150 de ţări şi la peste 600 de milioane de persoane dornice să dezvolte şi să împărtăşească cunoştinţe şi experienţă în diverse aspecte ale vieţii muzicale. Unele dintre obiectivele Consiliului susţin drepturile artiştilor muzicali: să se dezvolte şi să comunice prin intermediul mass-media, să poată folosi facilităţile adecvate, să poată obţine recunoaşterea muncii depuse şi dreptul de a primi o remuneraţie echitabilă pentru munca lor, conform Agerpres.


Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Similar Suggestions

Comunicat de presă privind anularea Galei Sibiu Opera Festival 2024
Tinerele voci ajung pe scena Sibiu Opera Festival 2024
Take an Opera Break 2024: Trei zile, cinci artiști, opt recitaluri
Daria Parkhomenko, talentata pianistă rusă de origine română, încheie Concursul Internațional George Enescu la Sibiu cu un recital extraordinar
#Transfăgărășan50: Celebrăm prin muzică unul dintre cele mai importante simboluri ale județului Sibiu!