Program integral Beethoven la Filarmonica Sibiu

Program integral Beethoven la Filarmonica Sibiu


În această săptămână, la Filarmonica de Stat Sibiu sunt programate două concerte cu lucrări de Ludwig van Beethoven.
 
Joi, 10 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Thalia, publicul va audia uvertura „Die Weihe des Hauses”, op. 124, Concertul pentru pian și orchestră nr. 4 în Sol major, op. 58, interpretat de pianistul rus Dmitry Yudin, și Simfonia a VIII-a în Fa major, op. 93.

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de Dominic Grier, un tânăr dirijor cu o carieră deja înfloritoare. Dominic Grier abordează atât repertoriul simfonic, cât și operă, balet sau muzică contemporană. În 2024, a fost premiat la Concursul Internațional de Dirijat București și Concursul Internațional de Dirijat „Ionel Perlea”. De câteva luni, a devenit director muzical al Coralei Angmering.

Solistul săptămânii, Dmitri Yudin, și-a început studiile muzicale la Școala de Muzică Gnessins din Moscova, sub îndrumarea Lidiei Grigoryeva, și a participat la cursuri de măiestrie susținute de Dmitri Bashkirov, Evgeny Korolev, Viktor Derevyanko, Boris Berezovsky, Alexander Mndoyants, Boris Bloch. Este laureat al unor prestigioase competiții, precum: Concursul Internațional de Pian Scriabin, Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Concursul pentru Tineri Pianiști, Astana Piano Passion, Concursul Internațional de Pian „Vladimir Krainev“ din Moscova și Jocurile Delphi pentru Tineret din Rusia. Din 2018, ia parte la programele Casei de Muzică din Sankt Petersburg. Până acum, tânărul pianist a concertat în Sala de Cameră a Filarmonicii din Moscova, în Sala „Rachmaninoff“ a Conservatorului de Stat „Ceaikovski“ din Moscova, la Muzeul Culturii Muzicale „Mikhail Glinka“, a efectuat turnee în Europa și a susținut recitaluri în SUA și Lituania.

Beethoven a scris uvertura „Die Weihe des Hauses” („Consacrarea casei”), op. 124, în anul 1822, cu ocazia inaugurării noului teatru din Josefstadt.

Concertul pentru pian nr. 4 în Sol major, op. 58, compus în anii 1805-1806, se încadrează în faza „prometeică” a creației beethoveniene, o perioadă caracterizată de eforturi intense, de o ambiție nebănuită, de o îndrăzneală revoluționară în materie de formă și expresie. Concertul a avut premiera la Theater an der Wien, pe 22 decembrie 1808.

Creionată în cea mai mare parte în cursul anului 1811 și finalizată la începutul lui 1812, Simfonia a VIII-a reflectă, fără îndoială, vremurile fericite și optimismul din acea perioadă a vieții compozitorului. În următorii 15 ani, atât în plan personal, cât și muzical, Beethoven a suferit schimbări semnificative, astfel încât se poate afirma că Simfonia a VIII-a marchează, în multe feluri, sfârșitul unei ere.

Biletele pentru concertul simfonic de joi sunt disponibile pe www.iabilet.ro și la casieria Filarmonicii, la prețul de 60 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

Tot sub bagheta lui Dominic Grier, vineri, 11 aprilie, de la ora 10.00, la Sala Thalia este programată următoarea ediție a unuia dintre cele mai îndrăgite proiecte ale Filarmonicii: Simfonia Bebemol – concert pentru bebeluși și viitoare mămici. Programul concertului educativ este construit, de asemenea, pe o compoziție de Ludwig van Beethoven – Simfonia a VIII-a. Accesul se face în baza biletelor în valoare de 10 lei, cu rezervare prealabilă la telefon 0735.566.486.

 
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Similar Suggestions

"Lumini pascale" aprinse pe scena Sălii Thalia
Sindicatul face grevă pentru bebeluși
Filarmonica Sibiu, premiată la Gala Aniversară UCIMR 30
Bugetul Filarmonicii de Stat Sibiu pe anul 2025, aprobat prin hotărâre a Consiliului Județean Sibiu
Anunț referitor la Hotărârea 188/2025 a Curții de Apel Alba Iulia