Pe 14 octombrie, dăm startul „Maratonului muzical“!
Maratonul muzical“ se intitulează noua stagiune a Filarmonicii de Stat Sibiu. Din 14 octombrie, ne așteaptă încă o probă de rezistență, cu peste 70 de concerte simfonice și camerale pe durata a aproximativ 40 de săptămâni.
Alături de Filarmonica de Stat din Sibiu, peste 100 de muzicieni din România și din străinătate vor prezenta publicului creații din repertoriul simfonic și cameral universal. Printre artiștii care ni se alătură în „Maratonul muzical“ vi-i dezvăluim pe Michael Barenboim, Adela Liculescu, Valentin Șerban, Sorin Petrescu, Doru Roman, Matei Varga, Lapo Vannucci, Luca Torrigiani.
Pentru primul „fluier“ al noii stagiuni, programat joi, 14 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Thalia, ne-am „antrenat“ cu lucrări din Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 25 în Do major pentru pian și orchestră, respectiv Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 6 în Fa major op. 68 „Pastorala“. Alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu îl vom avea pe solistul Cristian Sandrin (pian), iar la pupitru se va afla dirijorul Steffen Buecher.
Calendar
În fiecare lună, cursa noastră de anduranță atinge câte o bornă semnificativă. Astfel, vom sărbători împreună: Brave New Music, Ziua Națională a României, Crăciunul și Anul Nou, Ziua Culturii Naționale, Carnavalul Filarmonicii, „O floare pentru Thalia“, Paștele ortodox și cel catolic, Ziua Europei, Ziua Internațională a Copilului, Zilele Muzicale Româno-Americane, Festivalul-concurs „Carl Filtsch“, Brukenthal Unplugged, „Concerte pe Acoperiș“ și Sibiu Opera Festival.
Steffen Bücher, Gabor Horvath, Cem Mansur, Nil Venditti, Alessandro Crudele, Ciprian Marinescu, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Cristian Lupeș, Tiberiu Soare și alți dirijori de talie internațională își vor preda ștafeta, celebrând aniversarea unora dintre cei mai importanți creatori ai tuturor timpurilor: Ludwig van Beethoven, Giovanni Bottesini, Serghei Prokofiev sau Cesar Franck.
Concertele și evenimentele dedicate celor mici își vor avea locul de cinste în programul stagiunii sibiene. De pildă, pentru luna decembrie, în cadrul evenimentelor prilejuite de Ziua Minorităților Naționale din România, muzicienii proiectului „Graiu Project” au pregătit un workshop pentru copii și adolescenți cu multe „surprize ritmice”.
Primă audiție absolută
Creația contemporană ocupă un loc important în „Maratonul muzical“. Vom avea onoarea de a interpreta în primă audiție absolută, chiar în prima parte a stagiunii, Concertul pentru chitară și orchestră de Dan Dediu, unul dintre cei mai apreciați compozitori români ai momentului, în interpretarea chitaristului Pablo Marquez - un pionier al celor mai îndrăznețe repertorii de secol XX - XXI.
Profesioniști în devenire
Susținerea și încurajarea talentelor emergente este o constantă a activității noastre: pe 16 decembrie, câștigătoarea Festivalului și Concursului de Interpretare Pianistică „Carl Filtsch“, ediția a 25-a, Izabela Voropciuc, va susține un recital de pian pe scena Sălii Thalia. De asemenea, soprana Virineia Pîrnău - câștigătoarea Galei-Concurs din cadrul Sibiu Opera Festival, ediția a 20-a - va încânta publicul la tradiționalul Concert de Crăciun alături de Orchestra Filarmonicii, sub bagheta tânărului dirijor Cristian Spătaru.
Desfășurare de forțe
Maratonul înseamnă un test de rezistență chiar și pentru cei mai motivați și determinați performeri. După un an pandemic în care am organizat 244 de evenimente, au urmat stagiunea 2020/2021 și stagiunea estivală - o cursă cu obstacole pe care muzicienii și echipa de organizare a Filarmonicii au încheiat-o pe podium. Ne dorim în continuare să îi facem pe sibieni mândri de noi. Prin „maratonul“ nostru în țară și peste hotare, vom fi mesagerii culturali ai Sibiului. Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu este invitată și în noua stagiune să susțină concerte în orașe precum Deva, Blaj, Brașov, Sfântu Gheorghe sau Făgăraș, dar și în străinătate, pregătind turnee în nordul Europei, Marea Britanie, Franța și Germania.
Mulțumim pentru susținere Consiliului Județean Sibiu, tuturor sponsorilor, partenerilor și prietenilor care fac posibilă muzica Filarmonicii, instituție decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor!
Despre bilete
Biletele sunt disponibile la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și online pe www.iabilet.ro, la prețul de 60 lei - pentru locurile din sală, respectiv 80 lei - pentru locuri la lojă. Pentru elevi, studenți și pensionari, tariful este redus cu 50%.
În conformitate cu restricțiile sanitare în vigoare, accesul este permis doar pe baza certificatului verde COVID, pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, în limita a 50% din locurile disponibile. Mai multe detalii despre condițiile de acces, rezervări și bilete puteți afla pe www.filarmonicasibiu.ro sau la telefon 0735 566 486.
***
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.
---
Sprijiniți muzica Filarmonicii Sibiu! Deveniți mecena prin donații onorifice în contul:
RO 86 TREZ 57621 G 370100XXXX (CUI/CF Filarmonica de Stat Sibiu: 4556263)
---
Urmăriți-ne pe: facebook.com/FilarmonicaSibiu | youtube.com/FilarmonicadeStatSibiu | instagram.com/filarmonicasibiu | https://filarmonicasibiu.app.link/asCULTa | tiktok.com/@FilarmonicaDeStatSibiu