Pablo Márquez, la prima colaborare cu Filarmonica de Stat Sibiu: “O experiență încântătoare”

Pablo Márquez, la prima colaborare cu Filarmonica de Stat Sibiu: “O experiență încântătoare”


În deschiderea festivalului Minunata Muzică Nouă 2021, faimosul chitarist argentinian Pablo Márquez va interpreta, în această seară, o lucrare scrisă special pentru el de unul dintre cei mai importanți compozitori români contemporani, Dan Dediu.
 
“Sunt foarte fericit să mă aflu aici, să mă implic în această nouă colaborare. Este întotdeauna fantastic să iei parte la nașterea unei noi lucrări, precum acest nou concert pentru chitară. Așa că este o experiență încântătoare pentru că Dan (Dediu - n.r.) este un compozitor uimitor, foarte sensibil, foarte inteligent și cu multă imaginație. Să facem asta în România, în țara lui de baștină, înseamnă pentru mine o experiență foarte puternică!”, a dezvăluit Pablo Márquez.
Solistul îi îndeamnă pe sibieni să participe la toate evenimentele festivalului, pentru a-și arăta astfel susținerea către artiști: “Cred că este foarte important ca oamenii să știe că au parte de mari artiști aici, artiști care merită toată lauda și tot sprijinul pe care publicul le poate oferi. Susținerea artiștilor autohtoni este un lucru foarte important.”
 
“Plin de fantezie”
 
Împreună cu orchestra Filarmonicii sibiene și solistul Pablo Márquez, maestrul Horia Andreescu a pregătit un program care speră să fie pe placul publicului. “Muzica contemporană românească bună ne reprezintă în fața lumii. Putem să cântăm minunat Beethoven, Brahms sau Ceaikovski, dar sunt alții la care acești compozitori sunt la ei acasă. Contextul istoric nu ne-a dat voie să ne dezvoltăm la fel ca țările din vestul Europei, dar disponibilitatea, talentul, muzicalitatea românilor, dacă are parte și de școală, recuperează repede. Am avut și avem oameni de marcă, nume strălucitoare în arta interpretativă românească. Avem o generație tânără de compozitori interesanți și Dan Dediu ocupă un loc dominant. În timp ce eu aveam o bursă la Viena, primise și Dan Dediu o bursă la Viena, dar el nu studia muzica, el s-a înscris la filosofie, adică fiind un om cu daruri nemaipomenite nu s-a culcat pe ele, ci le-a înmulțit, că asta ne spune și în Biblie. Dan Dediu este unul dintre aceste modele. Și avem o primă audiție, un concert de chitară, nu este lejer - Dan Dediu niciodată nu scrie lejer -, dar plin de fantezie și sperăm să se bucure publicul de această primă audiție. E o lucrare bună. Sigur că Schumann întregește frumusețea și atractivitatea programului”, a mărturisit renumitul dirijor care se va afla la pupitru în această seară.
De ce să nu ratați Minunata Muzică Nouă? “În toată această situație dificilă în care suntem, există momente care pot să aducă o ameliorare, un respiro: cititul unei cărți, vizionarea unei piese de teatru, ascultarea unui concert, acestea ne dau putere în a trece mai departe. În perioada asta, să organizezi astfel de lucruri e și mai important. E și mai mare nevoie. Trebuie ținut cu dinții de așa ceva! Trebuie găsite formule atractive, dar care să pună în lumină viața actuală. Și de arte avem nevoie! Este bine ca muzica să fie o parte importantă a vieții noastre. Nu avem decât de câștigat. Așadar, această inițiativă a venit într-un moment potrivit și dacă lucrurile se îmbină inteligent între a aduce ceva nou împreună cu ceva cunoscut, șansele sunt mai mari în a câștiga. Oamenii vin pentru ce le place și ce cunosc și cu ocazia asta ascultă și lucruri pe care nu le cunosc, dar s-ar putea să le descopere și să vadă că sunt interesante. E o șansă!”, este mesajul maestrului Andreescu pentru publicul sibian.
 
“Sper că publicul va aprecia această lucrare ieșită dintr-un sentiment fragil”
 
Prezent la Sibiu, unde va asista la interpretarea în premieră mondială a compoziției sale, Concertul pentru chitară, orchestră de coarde şi 2 percuţionişti, op. 174 - „Aluvión”, Dan Dediu a explicat cum s-a născut această lucrare și care este mesajul ei. “E o piesă cu dimensiuni destul de reduse, se cântă dintr-o singură mișcare, deși e formată din trei secțiuni, cu o cadență de chitară în mijloc, și am scris-o în așa fel încât să fie pe placul chitariștilor, pe mâna lor, să utilizeze anumite efecte chitaristice atât tradiționale, cât și moderne, și să aducă în fața publicului o lume foarte diversă. Este o lume care pornește dintr-o preludiere lăuntrică, melodia se transformă într-o melodie de zgomote, dialogul chitarei cu percuția realizând apoi, la final, o reluare care duce cu gândul la un poem de Vladimir Maiakovski, 'Flautul vertebrelor', un poem destul de sălbatic și sinistru în același timp, dar pentru mine a fost cumva ca o salvare să-mi vină această imagine, iar ceea ce se întâmplă în mijloc i-aș spune un proces aluvionar. Lucrarea se numește 'Aluvión' și forma acestei lucrări este gândită prin rostogolire. Vin motive care se repetă și care, asemenea aluviunilor unui râu, rămân, se întăresc în memoria noastră și, atunci când revin, sunt recognoscibile. M-am jucat cu forma, m-am jucat cu simțirea motivelor și sper că publicul va aprecia această lucrare, aș spune eu, ieșită dintr-un sentiment fragil, cum este și chitara, instrumentul pentru care am scris, dar care are un potențial expresiv absolut formidabil”, a subliniat Dan Dediu. 

***
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.
***
Sprijiniţi muzica Filarmonicii Sibiu! Deveniţi mecena prin donaţii onorifice în contul:
RO 86 TREZ 57621 G 370100XXXX (CUI/CF Filarmonica de Stat Sibiu: 4556263)
***
Urmăriţi-ne pe: www.facebook.com/FilarmonicaSibiu | www.youtube.com/FilarmonicadeStatSibiu | www.instagram.com/filarmonicasibiu | https://filarmonicasibiu.app.link/asCULTa | www.tiktok.com/@FilarmonicaDeStatSibiu

Similar Suggestions

Muzica merge mai departe!
Două concerte și o singură grevă
Ștefan Cazacu, nominalizat la Premiul pentru muzică oferit de Radio România Cultural
Primăvară muzicală
SAIFS încalcă dreptul la muncă al angajaților care nu fac parte din sindicat și obstrucționează, din nou, organizarea concertului simfonic!