Cristian Lupeș - Manager


„cel mai nonconformist dirijor român al momentului”

Cristian Lupeș este considerat cel mai nonconformist dirijor român al momentului, cu o ascensiune surprinzatoare și atipică, fascinând prin ineditul interpretărilor personale și prin concepte de spectacol neconvenționale și foarte moderne. Pesonalitatea dirijorală ”puternică și fermecătoare”(Cristian Mandeal), ”hotărâtă și enclitică” (Liviu Dănceanu), provoacă admirație sau controverse, datorită spiritului artistic periculos de contemporan.
Născut în Onești, studiază Fizică-Chime la Univestitatea Babes Bolyai (Cluj) și la Universitatea Bucureşti. Din anul 1999 studiază la Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB) și în anul 2012 devine doctor în muzică al UNMB. Susține seminarii de “Istoria muzicii” și ”Estetică muzicală” la clasele prof. univ. dr. Liviu Dănceanu. Li se adaugă cursurile lui Aurel Stroe de la Bușteni, cursuri de masterclass la Tescani, cursuri de Management Cultural și Managementul Instituțiilor Publice de Cultură, Manager de proiect etc.
Educație:
Urmează cursuri de master la Universität fur Musik und Darstelle Kunst Wien (Universitatea de Muzică din Viena) în anii 2004 şi 2005. In 2010 devine Dirijor asistent al Bamberger Symphoniker Stadtphilharmonie, cu Johonatan Nott, și al Tonhalle Zurich, Swiss Romande Orchestra Geneva, Orchestra Rundfunk Berlin, Concertgebow Amsterdam, Orchestre de Chambre de Lausanne. Colaborează și asista dirijorii: Cristian Mandeal, Alexander Myrat, Seiji Ozawa, Zubin Mehta, David Zinman, Bernard Haitink, Mariss Jansons, Andris Nelsons, Vladimir Jurovsky, Herbert Blomstedt.
Activitatea artistică:
Susține concerte în stagiunile Filarmonicilor încă din studenție (2003) și este invitat constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, colaborând cu: Camerata Regală (2011), Orchestre Ile de France Paris (2013), Bucharest Festival Orchestra (2015), Filarmonica din Sibiu și Filarmonica ”Mihail Jora” din Bacău (2017). Toate concertele susținute au fost considerate de referință, chiar daca s-au desfășurat în aer liber (Filarmonica Sibiu) sau în Sala de concerte a Radio-Difuziunii Române. Înregistrările cu muzică modernă, contemporană și cu muzică românească sunt considerate etalon, motiv pentru care sunt trimise ca model de interpretare orchestrelor invitate în Festivalul George Enescu.
Este directorul artistic și dirijorul Bucharest Festival Orchestra, și colaborează cu orchestre din: Iaşi, Bacău, Timişoara, Orchestra Radio din Bucureşti, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Craiova, Timișoara, Piteşti, Rm. Vâlcea, Galaţi, Bucureşti, Arad, Oradea, Botoşani, Tg Mures, Satu Mare, Camerata Dorin Teodorescu, Camerata Regală, şi din străinătate orchestrele filarmonice din: Ile de France Paris, Berna-Elveţia, Bamberg-Germania, Skopje – Macedonia, Grosseto – Italia, San Remo - Italia și ansamblurile de muzică contemporană: Archaeus, Interart, Nova Muzica Viva, Next Soundtrack Ensemble, etc.
Educația multilaterală provenită din studiile realiste ale facultățior de Fizică-Chimie, la care se adaugă cursuri de perfecționare în domeniul acusticii și sound design-ului îi permit o abordare inovatoare a conceptelor managerial-artistice și interpretative. Crează astfel cu mult curaj manifestări artistice multimedia simfonice pe care le concepe managerial și artistic: Hollywood Music Stars, Aventurine Fantastice ale lui Peer Gynt (Grieg), Planetele (Holst), Arhitectul (Cartarescu), colaborează și produce împreună cu ARCUB spectacolul ”Calea Îngerului Uman” (M Vosganian), Petrică și Lupul, „Un bufon la Veneția”, Ziua Culturii Române și iși aduce un aport substanțial în conceperea de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri.
Calitățile manageriale și abilitatea cu care abordează repertoriile contemporane și moderne, au fost apreciate de marele și regretatul compozitor Liviu Dănceanu, care l-a desemnat printr-un testament spiritual să îi continue munca de coordonare a primului festival de muzică contemporană din țară, ”Zilele Muzicii Contemporane”, de la Bacău.
Colaborează cu artiștii: Elisabeth Leonskaya, Marcel Iureș, Vlad Zografi, Marius Manole, Detlev Glanert, Nigel Hess, Adrian Iorgulescu, Liviu Dănceanu, Mihai Măniceanu, Grigore Leșe, Vlad Bîrzanu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Razvan Suma, Mihai Ritivoiu, Daniel Goiți, Mihai Ungureanu, Liliana Iorgulescu, Gabriela Iștoc, Antoanela Bârnat, Cezar Ouatu, Mihaela Vosganian, Iulia Isaev, Antal Zalay, Dorel Baicu, Antonio di Cristofano, Andreas Frolich, Diana Jipa, Stefan Tarara. În ediția următoare a Festivalului Enescu (2019), îl va avea solist pe Michael Barenboim, alături de Filarmonica de Stat din SIBIU.
Activitatea Managerial-Artistică.
În activitatea managerială suprapusă celei de dirijor în stagiunile amintite, s-a remarcat în primul rând ca fiind Asistentul Directorului Executiv al Festivalului George Enescu, Domnul Mihai Constantinescu, în perioada 2001-2009. Perioadă de dezvoltare ca o adevărată scoală în care Cristian Lupeș a știut să asimileze și să învețe management artistic de la unul dintre cei mai buni specialiști ai domeniului din România și europa. În acestă etapă a participat la organizarea evenimentelor guvernamentale: Festivalul George Enescu, Festivalul Artelor, Festivalul Francofoniei, Summitul Ministerial al Europei de Est.
Ulterior aplică în dezvoltarea unor proiecte artistice și manageriale personale de mare succes:
2015-2018 Director departament PR al Filarmonicii ”Mihail Jora” din Bacău
aducând un nou logo și o nouă imagine instituției, refăcând complet site-ul oficial al filarmonicii Bacău fiind acum unul dintre cele mai moderne și complete din domeniu.

colaborare cu CAMERA DE COMERT, INDUSTRIE SI AGRICULTURA VASLUI pentru organizarea concertului simfonic sustinut in colaborare cu Filarmonica “Mihail Jora” din Bacau.

Înfințează Asociatia Culturală ”Art Contact” prin care desulează exclusiv, proiectele culturale enumerate mai jos.
Organizează concerte cu finantare ARCUB

2017 Manager artistic și dirijor al concertului sustinut de Filarmonica de Stat din Sibiu in Piata Festivalului Geroge Enescu, solist Antonio di Cristofano

2016 Manager artistic și dirijor al spectacolului multimedia de muzică contemporană ”Calea Îngerului Uman”, Solist Grigore Leșe

2016 Manager artistic și dirijor al proiectului organizat de Festivalul George Enescu și ARCUB, Concert Multimedia ”Plantele” de Gustav Holst, Recitator Marcel Iureș,

Bucharest Festival Orchestra.
2015 Manager artistic și dirijor al Concertului Multimedia PEER GYNT,

Bucharest Festival Orchestra - recitator Marius Manole
2018 Împreună cu Artmark organizează concertul dedicat Centenarului Marii Uniri 10x Enescu, Octuorul op. 7.
A înființat în orașul natal ”Stagiunea Culturală Onești” în scopul ”misionar” de a readuce cultura pentru locuitorii și mai ales elevii și tinerii localitatății.
2017 - Colaborare cu ASOCIATIA ROTARY CLUB ONESTI pentru organizarea Concertului Simfonic de Craciun susținut de Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău.
2016 Concert de PASTE “Grigore Leșe-colide, cântece de stea și alte muzici”, în colaborare cu Primăria Municipiului Onești.
2016 Colaborare cu Primăria Municipiului Onești în organizarea concertului cameral al cvartetului Passione în cadrul seriei de evenimente „Nocturna Bibliotecii Oneștene”.
2016 Colaborare cu Primăria Municipiului Onești in organizarea concertului ”Gala Muzicii de Operă.” Filarmonica Mihail Jora din Bacău.
2013 Colaborare cu Primăria Municipiului Onești, Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” Concert simfonic multimedia în liber "Holywood Music Stars”
2006 Colaborare cu Fundația George Călinescu, Primaria Municipiului Onești, Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” Onești, Camerata “Dorin Teoddorescu” Teatrul Național de Opereta “Ion Dacian”, solist invitat -clarinetistul Aurelian Octav Popa concert in cadrul manifestării “Zilelor Culturii Calinesciene”.
2005 colaborare cu ASOCIATIA ROTARY CLUB ONESTI , Primaria Municipiului Onesti, Biblioteca Municipala “Radu Rosetti” Onești, Camerata “Dorin Teoddorescu” Soliști –Ioana Bitere, Angel Militaru.
2004 Primul concert simfonic in Onesti după Revoluție:

Colaboratori: ASOCIATIA ROTARY CLUB ONESTI(Organizator), Fundatia George Calinescu, Clubul Rotary – Onesti, Primaria Municipiului Onesti, Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” Onești, Camerata “Dorin Teoddorescu” din București
Colaborare Teatrul Nottara din București, piesa de teatru: ”VARIATIUNI ENIGMATICE” la ONEȘTI

Coorganizator și manager artistic al concertelor simfonice denumite Zilele Orasului din localitățile: Onești, Adjud, Bacău, Piatra Neamț, Tg Jiu,
Filarmonica de stat din Arad - Concert Simfonic în aer liber Dedicat Zilelor Orasului. Solist Cezar OATU
Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare Neamţ” Concert în aer liber “Gala muzicii de operă” Solistă Iulia Isaev Festivalul International ”VACANŢE MUZICALE LA PIATRA NEAMŢ” ed.a-XXXXI – a, 2014.
Primăria Municipiului Bacău, Filarmonica Mihail Jora din Bacău. Concert Simfonic în aer liber Dedicat Zilelor Orașului.
Primăria Municipiului Adjud și Teatrul Nottara din Bucuresti cu piesa - ”VARIAȚIUNI ENIGMATICE”.

Colaborare cu Asociația “Societatea culturala NexT” în vederea sustinerii soundtrak-ului live al filmelor de artă din cadrul “NexT live soundtrack” editia 11 a Festivalului Internațional de Film “NexT”
Colaborare cu CENTRUL DE CERCETARE, DOCUMENTARE ȘI PROMOVARE “CONSTANTIN BRÂNCUȘI” în cadrul programului “Brâncuși, dincolo de timp” pentru organizarea spectacolului multimedia de muzică contemporană ”Calea Îngerului Uman”, Solist Grigore Leșe
2003-2008 directorul artistic și dirijor al orchestrei de camere studențesti Camera ”Dorin Teodorescu” cu sediul în Opereta Ion Dacian din București cu scopul promovării muzicii baroce și clasice. Stagiunea de concerte “Serile muzicale europene ale cameratei Dorin Teodorescu“ a fost finantată integral din sponsorizări.
Teatrul Național de Operetă “Ion Dacian”, Camerata „Dorin Teodorescu”„Muzeul Naţional COTROCENI , invitați soprană Ioana Damian Bitere şi violo nistul Alexandru Tomescu.
Teatrul Național de Operetă “Ion Dacian”, Camerata „Dorin Teodorescu”„Muzeul Naţional COTROCENI”- prim concert din seria de manifestări artistice sub genericul „BaRock”, cu sprijinul Excelentei Sale, Ambasadorul Romaniei pe lângă Marele Ducat de Luxemburg, avându-i ca invitați pe Ruxandra Barac și Csa ba Fazakas ,Luxemburg.
Camerata "Dorin Teodorescu" în parteneriat cu Centrul National de Arta "Tinerimea Romana”, și Agentia de turism cultural CLUJ- Cultura.— CONCERT BAROC. G.F. HAENDEL - Muzica Apelor.
Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian“, Camerata „Dorin Teodorescu” concert dedicat comemorarii a 216 ani de la moartea lui W. A. MOZART. Solist: Gabriel CROITORU
Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian“, Camerata „Dorin Teodorescu” concert dedicat Sărbătorii de Craciun- Biserica Anglicană.
Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian“, Camerata „Dorin Teodorescu” Primul concert din ciclul “Serile muzicale europene ale cameratei Dorin Teodores cu“ organizat în memoria tenorului Dorin Teodorescu și dedicate zilei de 8 Martie
Camerata "Dorin Teodorescu", dirijată de Cristian Lupeș, oferă, unui competitor din Festivalul International Jeunesse Musical, sub forma de premiu, posibilitatea de a evolua ca solist. Selecționat de către Asociația Culturală "Dorin Teodorescu", solistul a fost ASIA SOFIKANOVA și a cântat în ciclul de concerte "Serile muzicale europene ale Cameratei Dorin Teodorescu".
Sala Coloanelor a Casei Armatei din Brasov concert din ciclul "Serile muzicale europene ale Cameratei Dorin Teodorescu". Solista, Iulia Chirobocea
" Serile muzicale europene” ale Cameratei Dorin Teodorescu" - spectacolul "UN BUFON LA VENETIA” cu participarea actorilor Mihai Bisericanu si Crina Matei si a violonistului Gabriel Croitoru.

cristianlupes.ro

Declarații

Similar Suggestions

Cristina Uruc - Consultant Artistic
Ion Selejan - Paznic și pompier
Constantin Stoica - Paznic și pompier
Nicolae Voicu - Paznic și pompier
Tiberiu Soare