Recital George Todică & Constantin Borodin ✦ Concursul Internațional George Enescu

Recital George Todică & Constantin Borodin ✦ Concursul Internațional George Enescu


Location:

Filarmonica Sibiu, Romania

Dates And Hours:

About

George Todică (pian) și Constantin Borodin (violoncel), laureați cu Premiul II la Concursul Internațional George Enescu ediția 2022, vor susține un recital de excepție în cadrul Concursului Internațional George Enescu Sibiu.
______

✦ PROGRAM

  • L.van Beethoven  - Sonata nr. 4 în Do major pentru violoncel și pian
  • G. Enescu - Nocturna și Saltarello
  • R. Schumann - Adagio & Allegro 
--- Pauză ---
  • C. Debussy - Sonata pentru violoncel și pian
  • D. Shostakovich - Sonata pentru violoncel și pian

✦ BIOGRAFIE

Pianistul român stabilit la Londra, George Todică, este câștigătorul Premiului al II-lea al Concursului de pian George Enescu 2022. 
Născut la Iași în 1993, și-a început pregătirea muzicală la vârsta de șase ani, sub îndrumarea Silviei Panzariu la Școala de Arte Octav Băncilă. În 2010, George a câștigat bursa „Constantin Silvestri”, care i-a permis să studieze timp de un an la Stewart’s Melville College din Edinburgh. Un an mai târziu a intrat la Conservatorul Regal din Scoția, unde va studia pentru următorii șase ani.
Printre alte succese recente la concursuri se numără câștigarea premiului Royal Over-Seas League Keyboard Prize 2022, premiul I la Norah Sande Award din Anglia, Concursul de pian „Stefano Marizza” din Italia, Concursul de pian Moray din Scoția, Llangollen International Eisteddfod din Țara Galilor, premiul al II-lea la Concursul Internațional Piano Campus din Franța și premiul al III-lea la Concursul Internațional de pian de la Istanbul.
George și-a făcut debutul la Wigmore Hall în octombrie 2018, în calitate de Tillett Trust Young Artist. Printre spectacolele sale internaționale se numără săli de prestigiu precum Sala Filarmonicii din Trento, Sala de concerte Mozarteum, Dôme de Pontoise din Franța, Wigmore Hall, St. Martin-in-the-field, Glasgow Royal Concert Hall, West Road Concert Hall din Cambridge și Buxton Festival.
Pasionat de muzică de cameră, George concertează în mod regulat alături de soția sa, soprana Charlotte Hoather, cu care a înregistrat 4 albume pe CD, și ca parte a Trio-ului Chloe Piano cu violonista Maria Gîlicel și violoncelista Jobine Siekman. Trio-ul a primit premiul Henderson Chamber Ensemble Award al Societății Filarmonice Regale în 2021 și a fost selectat ca Kirckman Trust Young Artists’ pentru stagiunea 22/23.
George a obținut o diploma de licență Artist Diploma de la Royal College of Music în 2019, studiind cu Norma Fisher, și un Master of Music la Royal Conservatoire of Scotland în 2017, studiind cu Norman Beedie și Jonathan Plowright.

Constantin Borodin este câștigătorul Premiului II la Secțiunea Violoncel din cadrul Concursului Internațional George Enescu din anul 2022.
Artistul s-a născut la Chișinău și a început să cânte la violoncel la vârsta de 6 ani, sub îndrumarea lui V. Komissarova și B. Savici în orașul natal. După absolvirea liceului, Constantin s-a mutat la București unde si-a început studiile cu prof. Marin Cazacu.
A participat activ la masterclass-uri susținute de profesori și muzicieni renumiți precum: Gautier Capuçon, Valentin Răduțiu, Cătălin Ilea, Reinhard Latzko, Stefan Popov, Miklós Perényi. În octombrie 2019 a fost selectat ca participant activ la The Cello Akademie Rutesheim, pentru a lucra cu Prof. Sebastian Klinger. De asemenea, a urmat cursuri de master de muzică de cameră: SoNoRo, ISA Vienna și ECMA.
Împreună cu pianista Daria Tudor, a susținut recitaluri la București, Rutesheim, Strasbourg și Berlin; au fost invitați să cânte la rbbKultur Radio din Berlin și au câștigat premiul I și premiul special al Ambasadei Franței la București la Concursul Mihail Jora, desfășurat la București. Constantin Borodin este câștigător a mai multor concursuri naționale (Mihail Jora, Alexandru Moroșanu, Paul Constantinescu – 2013-2018) și internaționale: premiul II la  Concursul de muzică de cameră M ist fur Mozart  din Cluj, 2016, și premiul III la Concursul Domenico Gabrielli din Berlin, 2021.
A susținut concerte solo cu Alt-Hastedter Kammerorchester Bremen, Orchestra Radioului de Cameră Română, Orchestra Națională de Tineret din Moldova, Filarmonica Dinu Lipatti, Filarmonica Ion Dumitrescu. De asemenea, a susținut concerte solo în sala mare a Ateneului Român din București, la Riga și în orașul natal, Chișinău.
______

Producător: Ministerul Culturii
Organizat de Asociația Culturală Play și Artexim
Cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu
Partener: Filarmonica de Stat Sibiu