Balkan for Kids

Balkan for Kids


Tickets:

30 lei

Location:


Strada Cetății 3-5, Sibiu 550160, Romania

Dates and Hours:

About

Atelierul "Balkan for Kids" își propune ca, prin intermediul muzicii balcanice, copiii din diferite medii sociale să se reunească și să cunoască împreună formele acestui gen muzical. 

În cadrul acestui atelier, tinerii instrumentiști vor studia trei piese muzicale din repertoriul tradițional a muzicii balcanice, vor descoperi diferențele dintre regiuni și stiluri. Atelierul se va finaliza cu o înregistrare video a celor trei piese studiate, iar cursanții pot avea ocazia de a cânta împreună cu Errichetta Underground la concertul sâmbătă, 16 decembrie. 

Cei trei mentori studiază saxofonul de la vârste fragede, trecând prin muzica jazz, muzica clasică, ca mai apoi să se întâlnească cu muzica balcanică și să o studieze direct în locul de proveniență: Grecia, Liban și România. 

Fausto Sierakowski numește Grecia „acasă” începând cu anul 2016, unde începe o cercetare a muzicii grecești, folosind instrumentul muzical care îi aduce împlinire ca artist: saxofonul. Deși neconvențional pentru muzica grecească, artistul reușește să ajungă la sunetul care se pliază perfect muzicii locului. 

În prezent, activitatea artistică a lui Federico Pascucci include o cercetare detaliată a stilurilor muzicale din Balcani și Asia Mică, care l-a condus la teza de masterat "Saxofonul în Balcani - Rădăcinile și secretele saxofonului rom din Macedonia" (Conservatorium van Amsterdam 2016), la colaborarea cu orchestrele țigănești macedonene Kocani Orkestar (turneu 2016) și Sercuk Orkestar, cu acordeonistul bulgar Martin Lubenov, și la crearea unor proiecte muzicale precum Errichetta Underground (Italia), Tugoslavic Orkestar (Portugalia) și F. P. East Trio (Italia/Bulgaria).

Primo Salvati este saxofonist, clarinetist, flautist, pianist și compozitor. Interesele sale muzicale variază de la muzica clasică, jazz și improvizație până la un interes tot mai mare pentru muzica tradițională est-europeană. Artistul a cântat și a cunoscut diverse tradiții și stiluri muzicale (muzică Klezmer, macedoneană, sârbă, românească, greacă) în turnee în Europa de Vest și de Est. În 2012, a fost invitatul grupului țigănesc Cherkezi Orkestra din Skopje. Din 2009, organizează Errichetta Festival, un festival de muzică tradițională la Roma. 
Din 2019, Primo Salvati, născut în Italia, își aprofundează cunoștințele despre repertoriul clasic otoman la ney, flautul turcesc, cu Harris Lambrakis (Grecia) și explorează întâlnirile dintre tradițiile turcești și cele occidentale, din care reiese bogatul repertoriu al regiunii balcanice. Din octombrie 2021 locuiește la Sibiu și studiază muzica tradițională a locului, avându-l ca mentor pe artistul Adrian Străulea.