Cristian Sandrin, un pianist cu repertoriu larg și divers

Cristian Sandrin, un pianist cu repertoriu larg și divers


Reputația internațională a tânărului pianist Cristian Sandrin crește cu fiecare apariție prin recitaluri de pian solo, muzică de cameră sau concerte cu orchestra.

Joi, 14 octombrie, veți avea ocazia să-l ascultați pe Cristian Sandrin împreună cu orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, în concertul de deschidere a stagiunii "Maratonul muzical".
 
În septembrie 2017, Cristian a avut recitalul de debut la Wigmore Hall, în trecut oferind concerte pe alte scene londoneze, cum ar fi St-Martin-in-the-Fields, St. James Piccadily, Templul Masonic din Londra și Queen Elisabeth Hall. Între 2018 și 2020, Cristian a fost invitat să ofere recitaluri și concerte cu orchestra în turneul de concerte în toate colțurile insulelor britanice, în cadrul programului artistic oferit de Countess of Munster Recital Scheme. Printre alte scene importante europene se numară Salle Cortot din Paris, Teatrul La Fenice din Veneția, Palazzo Montepulciano din Italia, Leipzig Hochschule, Salla Manuel de Falla din Madrid, Sala Filarmonicii din Sofia și nu în ultimul rând pe scena prestigiosului Ateneu Român. Recent, Cristian a fost invitat să participe la Festivalul Internațional de Pian din Naarden, Olanda, festivalul Eifel Musicale din Germania și Festivalul KamerArt din România. În iunie 2021, Cristian a debutat ca solist cu Filarmonica “George Enescu”. 
Crescut într-o familie cu tradiție muzicală - tatăl său fiind pianistul și profesorul Sandu Sandrin, Cristian Sandrin începe studiul pianului cu Marina Dragomirescu și mai târziu cu Cristian Dumitrescu, absolvind Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București. Mai târziu, în Marea Britanie, Cristian absolvă Royal Academy of Music cu First Class Honours, finalizând studiile cu Advanced Diploma la prestigioasa instituție britanică, la clasele profesorilor Diana Ketler și Christopher Elton. Studiile sale au fost susținute de fundațiile ABRSM, Help Musicians UK, Hattori Foundation, Tillett Trust, The Countess of Munster Musical Trust, Harold Craxton Memorial Fund și John S. Cohen Foundation. În 2017, Cristian a primit o bursă fellowship de la Philharmonia Orchestra.
Cristian Sandrin concertează frecvent în România, în postură solistică împreună cu Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica din Râmnicu-Vâlcea, Târgu Jiu, Oxford Simfonia și Orchestra Simfonică București, colaborând cu dirijori precum Ovidiu Bălan, Florin Totan, Constantin Adrian Grigore și Marc Cikes. În timpul studiilor, Cristian a dirijat de la pian numeroase concerte de Mozart, în iunie 2017 debutând cu propriul ansamblu cameral, Piano Festival Chamber Ensemble, la Royal Academy of Music, interpretând Concertul nr. 27 în Si bemol K595. Muzica de cameră ocupă un loc foarte important în cariera tânărului pianist, recent lansăndu-și propriul ansamblu cameral, Æon Ensemble, fiind în trecut bursier al Festivalului SoNoRo în repetate rânduri, colaborând de-a lungul anilor cu Andrei Ioniță, Lydia Hillerudh, Margarita și Kristine Balanas, Răzvan Popovici, Răzvan Suma, Diana Ketler, Marisol Lee, Moriarty Winds Ensemble și cvartetul Fitzroy. 
Numeroase premii naționale și internaționale figurează în palmaresul tânărului pianist, printre care premiul I la Concorso Internazionale „Citta di Oleggio” (2019), Windsor International Piano Competition (2018), Sheepdrove Intercollegiate Piano Competition (2018), Pianoforte e Orchestra de la San Daniele Piano Meeting (2011), premiul I la Concursul Internațional Yourii Boukoff de la Sofia (2009), premiul I la Concursul ProPiano (2011), premiul II la concursul organizat de Automobil Club de France (2010) și premiul I la Olimpiadele Naționale de Interpretare Muzicală(2005-2011). Semifinalist al Concursului Vendome Prize din cadrul Festivalului de la Verbier și semifinalist al Concursului de la Montreal, Cristian va participa la Concursul Chopin de la Varșovia în 2021. 
În prezent, Cristian Sandrin pregătește lansarea CD-ului său de debut cu piese de pian compuse de George Enescu, Maurice Ravel și Cyril Scott. Pe timpul pandemiei, Cristian a înregistrat numeroase recitaluri virtuale în colaborare cu Oxford and Cambridge Club, Imogen Cooper Music Trust și Institutul Cultural Român de la Londra și New York. 

Cristian SANDRIN - The Goldberg Variations

Alte sugestii

Muzica merge mai departe!
Două concerte și o singură grevă
Ștefan Cazacu, nominalizat la Premiul pentru muzică oferit de Radio România Cultural
Primăvară muzicală
SAIFS încalcă dreptul la muncă al angajaților care nu fac parte din sindicat și obstrucționează, din nou, organizarea concertului simfonic!