Terje Vigen


Dates and Hours:
Host:
Johanniskirche Sibiu, Parcul Astra

About

Terje Vigen - un poem de Henrik Ibsen

Brita Falch Leutert - orgă (Biserica Evanghelica Sibiu)
Daniel Plier - actor (Teatrul Național ”Radu Stanca” Sibiu)
Gabriel Silișteanu - violă (Filarmonica de Stat Sibiu)

asCULTă:
Terje Vigen - poem de Henrik Ibsen - pentru actor, violă and orgă.
Muzică composă de: Brita Falch Leutert

„Terje Vigen” este un poem scris de Henrik Ibsen, publicat în 1862. Poemul descrie epopeea dramatica a lui Terje care, în 1809, a încercat să ocolească blocada britanică a coastei de sud a Norvegiei într-o simplă barcă cu vâsle, în încercarea disperată de a aduce clandestin mâncare din Danemarca pentru soția și fiica lui, care erau înfometate. A fost prins și întemnițat într-o închisoare britanică și eliberat abia în 1814, după încheierea războaielor lui Napoleon. Ajuns acasă, a aflat că familia sa murise de foame. Terje a devenit pilot nautic și, cîțiva ani mai târziu, el a salvat un lord englez care s-a dovedit a fi comandantul acelei navei care îl capturase în timpul blocadei. Piesa tratează sentimente profunde, existențiale cum ar fi vinovăție, răzbunare, iertare.
Brita Falch Leutert a scris această piesă pentru violă și orgă în anul 2003. Muzica accentuează cuvintele prin nuanțe și atmosfere variate și scoate în evidență diferitele personaje. Limbajul muzical este inspirat din expresionism și muzica etnică.

𝘜𝘯 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘵𝘢𝘤𝘰𝘭 𝘱𝘰𝘦𝘵𝘪𝘤-𝘮𝘶𝘻𝘪𝘤𝘢𝘭 𝘪̂𝘯 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘦𝘯𝘦𝘳𝘪𝘢𝘵 𝘤𝘶 𝘍𝘪𝘭𝘢𝘳𝘮𝘰𝘯𝘪𝘤𝘢 𝘥𝘦 𝘚𝘵𝘢𝘵 𝘚𝘪𝘣𝘪𝘶 𝘥𝘪𝘧𝘶𝘻𝘢𝘵 𝘭𝘪𝘷𝘦 𝘱𝘦 𝘱𝘢𝘨𝘪𝘯𝘢 𝘥𝘦 𝘍𝘢𝘤𝘦𝘣𝘰𝘰𝘬 𝘛𝘕𝘙𝘚, 𝘢 𝘚𝘦𝘤𝘵̦𝘪𝘦𝘪 𝘎𝘦𝘳𝘮𝘢𝘯𝘦 𝘴̦𝘪 𝘢 𝘍𝘪𝘭𝘢𝘳𝘮𝘰𝘯𝘪𝘤𝘪𝘪 𝘥𝘦 𝘚𝘵𝘢𝘵 𝘚𝘪𝘣𝘪𝘶.

---
Eveniment transmis online, în direct, pe pagina de Facebook, canalul de Youtube și aplicația Filarmonica Sibiu!
---
follow us on:
www.facebook.com/FilarmonicaSibiu
www.youtube.com/FilarmonicadeStatSibiu
www.instagram.com/filarmonicasibiu
https://filarmonicasibiu.app.link/asCULTa
www.tiktok.com/@filarmonicadeStatSibiu

Photos